Artúr filmélményei

Princess Nicotine (1909)

2019. augusztus 06. 22:50 - Liberális Artúr

Rendezte: J. Stuart Blackton
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1909, Egyesült Államok
Hossz: kb. 5 perc
IMDB:
6,5
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Nemcsak Edison és Dickson alapított céget Amerikában, az elsők között volt az 1897-es Vitagraph is, amit a brit tudósító, J. Stuart Blackton (1875-1941) és társa alapított, miután megtetszett nekik Edison kamerája. Híradókkal kezdtek, majd filmekkel folytatták, de egyre kevésbé bírták a versenyt a nagyokkal az 1910-es években. Végül a Warner vásárolta fel 1925-ben. Blackton maga tízévesen került az Egyesült Államokba és bűvészkedett, szóval mondhatni egyenes út vezetett a filmezésbe.

A film: A történetben egy pipázó férfi dohányos dobozából egyszer csak előbújik egy nikotintündér és íncselkedni kezdenek egymással. A történet ennyi, nincs benne csattanó, a lényeg a trükkön van, amit a lekicsinyített tündér és a normál méretű férfi jelent, szóval a narratíva elég elavult 1909-hez képest is. A trükk viszont elég jól sikerült (itt bemutatják a lényegét), mégha kissé ormótlan is (pl. megszűnik a díszlet).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6714996620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása