Artúr filmélményei

Hiénák (1992)

2019. augusztus 13. 23:16 - Liberális Artúr

Rendezte: Djibril Diop Mambety
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Mansour Diouf,
Ami Diakhate

Megjelenés: 1992, Szenegál
Hossz: kb. 2 óra
IMDB:
7,5

Ajánlott írás: http://newsreel.org/articles/mambety.htm
Mikor látható:

Cselekmény: Colobane kicsi és szegény város, még a városháza is le van rohadva, a központi hely pedig a kissé balek Draman kocsmája. A várost felrázza a hír, hogy hazajön hamarosan az innen elszármazott, ma már dúsgazdag Ramatou. mivel régebben Draman kedvese volt, őt kéri fel a városvezetés, hogy próbáljon a kedvében járva minél több forrást kieszközölni a nőből. Ramatou bőséges pénzt ajánl fel, de cserébe a bírói hatalmat követeli magának és halálra ítéli Dramant, amiért elhagyta...

Téma: A Durenmatt-dráma alapja az, hogy a gazdagság/jólét hogyan kezdi ki lassan az erkölcsöket, de ezen a rendező csavart még egyet azzal, hogy a helyszín afrikai lett, így a pénz mindjárt politkai színezetet kapva az újragyarmatosítás jelképe is lett.

Tartalom: A rövid felvezetésben Dramanon keresztül láthatjuk a lepusztult falut, amely Ramatou érkezéséől várja a megváltást, aki aztán ledobja az atombombát: Draman terhesen faképnél hagyta egy gazdagabb nőért, a falu kitagadta és kurvának kellett állnia, ezért "csak" annyit kér a pénzéért cserébe, hogy öljék meg Dramant, hogy jóvátegyék bűneiket. Innentől kezdve hol humorosan, hol ijesztően mutatkozik meg, ahogy lassan a helyiek meggyőzik önmagukat, hogy a gyilkosság helyes. Draman karaktere szállítja az egyik tételmondatot, mert noha elismeri bűnét, nem hajlandó önként feláldozni magát a közösségért, nekik kell vállalniuk a jólét árát. Fontosabb, bár passzív szereplő Ramatou, aki az ördögi alkut hozza, és csak később derül ki, hogy ő felel a falu lerohadásáért is, így lesz kerek az újragyarmatosítás jelképeként. Hogy ezen kívül mi minden maradhat ki az egyszeri nyugati embernek, csak tippelni lehet, hiszen pl. a ramatou egy mitikus madarat is jelöl.

Forma: Sokáig nem sok érdekesség van, csak egy tájidegen szintipop zene. Ramatou érkezése annyiban javít a helyzeten, hogy mesterséges végtagjaival és színes kíséretével némileg szürreális látványt nyújt. Igazán csak a végén indul be a film, amikor felgyorsulnak a vágások, egyre több jelkép jelenik meg, mint pl. a hiénák vagy az építkezés.

Élmény: Sokan dicsérik a filmet, amiér gazdagítani tudta az alapművet, de nekem kissé idegennek, túl nyugatinak tűnik, nem ilyennek ismertem meg a filmélményeim alapján Afrikát. A dilemma egyébként elgondolkodtató, de szívesebben néztem a rendező kísérletezőbb típusú filmjeit.

Érdekességek:

- A rendező maga is feltűnik a bíró szerepében.
- Colobane mára a főváros, Dakar egyik ötvenezres kerülete.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7214988012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása