Artúr filmélményei

White Fawn's Devotion (1910)

2019. szeptember 04. 07:58 - Liberális Artúr

Rendezte: James Young Deer
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1910, Egyesült Államok
Hossz: kb. 10 perc
IMDB:
5,7
Ajánlott írás:
https://www.filmpreservation.org/preserved-films/screening-room/t1-white-fawn-s-devotion-1910
Műsoron: -

Előzmények: Az első világháború előtt még versenyben volt az amerikai és európai filmipar, mindkettő próbálta megvetni lábát az egész világon, ennek a része volt az is, hogy a francia Pathe amerikai kirendeltséget alapított és a már akkor is népszerű western műfajjal próbált hódítani. Ehhez többek közt a részben indián származású Deert (1876-1946) kérték fel, így született meg az első indián film.

A film: A történetben a brit telepes Combs váratlanul mesés vagyont örököl, csak Londonba kell utaznia érte. Felesége, az indián Fehér Őz azonban inkább szíven szúrja magát, mert azt hiszi, ezzel elvesztette férjét. A törzse a férjt gondolja gyilkosnak és üldözőbe veszik... A sem történetében, sem egyszerű megvalósításban nem túl acélos film jelentősége a fent vázoltakban van: egy olyan korban készült indián főszereplőkkel western egy indián rendezésében, amikor még másodrendű állampolgárok voltak. Ráadásul egy vegyes házasságot mutattak be, ami ekkor több állmban is illegális volt és még a korabeli kritkiák szerint is ízléstelen dolog...

Érdekességek:

- Szomorúan vicces: Deer inkább volt fekete, mint őslakos, de indiánként legalább volt minimális esélye karriert építeni.
- Felesége valódi őslakos volt, mindketten szerepeltek a már tárgyalt The Mended Lute-ban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8615037714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása