Artúr filmélményei

The Mended Lute (1909)

2019. augusztus 02. 23:33 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
western
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1909, Egyesült Államok
Hossz: kb. 8 perc
IMDB:
4,7
Ajánlott írás:
https://www.youtube.com/watch?v=cQWqP7NAkz8
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben az indián Alló Kőnek (James Kirkwood) megtetszik Felkelő Hold (Florence Lawrence), aki viszont Kis medvébe szerelmes. A törzsfő azonban Álló Kőnek kedvez... Ez egy szokványos románc indiánbőrbe bújtatva, a lezárása viszont vagy elveszett vagy zseniális, ugyanis egy üldözéses jelenet közepén ér véget, azaz nyitva hagyják a sztorit, amit ma se mernek gyakran megcsinálni. Hogy ez arra jó, hogy a közönséget bevonja a képzeletvilágba vagy úgy gondolja, hogy már elmondott mindent, ahogy a fenti videóban elhangzik, az számomra nem egyértelmű. Képi megoldásaiban nem igazán érdekes.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Florence Lawrence (Those Awful Hats), James Kirkwood (A gabonatőzsde spekulánsai), Arthur V. Johnson (Dollie kalandjai), Alfred Paget (A Pig Alley testőrei, Türelmetlenség), Mack Sennett (Those Awful Hats, A gabonatőzsde spekulánsai), Henry B. Walthall (A gabonatőzsde spekulánsai, Egy nemzet születése)
- Több indiánt valódi indiánok alakítottak, köztük egy házaspár, akiknek a női tagja, Red Wing 101 évesen, 1974-ben halt meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2214989812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása