Artúr filmélményei

The Unchanging Sea (1910)

2019. szeptember 05. 21:50 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1910, Egyesült Államok
Hossz: kb. 14 perc
IMDB:
6,4
Ajánlott írás:
https://griffithreadings.wordpress.com/2014/07/17/dynamic-backgrounds-griffiths-compositional-strategies-2/
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben egy halászfalu halászai csónakra szállnak aggódó feleségeik tekintete előtt, köztük az ifjú házas is (Arthur V. Johnson és Linda Arvidson). Természetesen tragédia történik, több halászt már holtan vet partra a tenger. Főhősünk ugyan túléli, de máshol tér magához és nem emlékszik semmire... A történet egyszerű, a megvalósítás is; itt megint inkább A gabonatőzsde spekulánsai-féle hatás jelentkezik abban, ahogy a feleségek a tengerparton hooszasan állva várják férjeiket mintegy eggyé válva a természettel. Nem mellékes az sem, amit a fent belinkelt írás részletez a háttérben zajló eseményekről, amelyek nekem érthető módon fel sem tűntek. Vélhetően Griffith ezt a termékeny korszakát (évi 100+ filmet forgatott) arra használta, hogy egy-egy ötletét kipróbálja élesben. Nem tetszett, de érdekes.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Arthur V. Johnson (Dollie kalandjai), Linda Arvidson (Dollie kalandjai, Those Awful Hats, A gabonatőzsde spekulánsai), Gladys Egan (Dollie kalandjai, The Country Doctor), Mary Pickford (The Country Doctor), Dell Henderson (Türelmetlenség, Igazi áldás), Kate Bruce (The Country Doctor, Türelmetlenség), Alfred Paget (A Pig Alley testőrei, Türelmetlenség)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8615040626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása