Artúr filmélményei

Csodák utcája (1995)

2019. szeptember 13. 12:33 - Liberális Artúr

Rendezte: Jorge Fons
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Ernesto Gomez Cruz, Maria Rojo

Megjelenés: 1995, Mexikó
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB:
7,4

Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-milagros-sikator--el-callejon-de-los-milagros/movie-81629

Cselekmény: Az idősödő Rutilio a környék bárjának tulaja, ahová összefut minden szál és szereplő. Együtt vinné a helyet fiával, Chavával, de a fiú nem sokat segít, inkább azon álmodozik, hogy Amerikába költözik legjobb barátjával, Abellel, aki meg halálosan szerelmes a környék jócsajába, Almába. Rutilio egy nap meglepi magát egy fiatalosabb külsővel és minőségi ruhadarabokkal; a boltban elvarázsolja a fiatal eladó fiú szépsége és rövidesen viszonyba kezd vele. Amikor Rutilio kétségbeesett felesége révén nyilvánosságra kerül az amúgy is nyílt titokként kezelt homoszexuális viszony, Rutilio alaposan elveri az asszonyt. Feldühödött fia, Chava nekiesik és kis híján megöli apja férfiszeretőjét, majd jobbnak látja elmenekülni Amerikába. Eközben Abel hevesen udvarol a még naiv és tapasztalatlan Almának és már épp beadná a derekát, amikor a menekülő Chava feltűnik és meggyőzi Abelt, hogy menjen vele Amerikába. Abel belemegy, hogy pénzt gyűjthessen közös jövőjükhöz Almával és egy évet kér. A lány megígéri, de másnap már fel is tűnik egy jóval tehetősebb és idősebb kérő...

Téma: Az alapjául szolgáló egyiptomi regény (vagy 1963-as film) elvileg egy változóban lévő egyiptomi társadalmi keresztmetszetet mutatott be, ez lett átültetve napjaink Mexikójába, de nem tudom mennyire tekinthető teljeskörűnek, hiszen a középosztály nem igazán jelenik meg, csak az utca kevésbé tehetős, de nem nyomorgóan szegény lakói. Talán van némi generációs éle is, az idősebbek egyértelműen jobb pozícióban vannak és rátelepszenek a fiatalokra, mint A texasi láncfűrészes mészárlásban.

Tartalom: Négy részre oszlik a történet, az első háromban három szereplőn keresztül mutatják be ugyanazt a pár napot, így időnként óhatatlanul összekapcsolódnak, megismétlődnek cselekményszálak, majd a negyedik rész egy évvel később veszi fel a fonalat. De nem zárja le őket, nyitottak maradnak egy sötétebb ponton, és ettől elég nyomasztó. Az első ciklus Rutilioé, a bártulajé, aki sem fiával, sem feleségével, sőt, senkivel sincs igazán kibékülve, de megteheti, mert övé a bár és viszonylag tehetős. Az ő története azért nyomasztó, mert láthatóan nem változik semmi és fia is olyasmivé válik, mint ő. A második szál Almáé, a környék tini, naiv jócsajáé, aki tök fogalmatlan és felelőtlenül ígéretet tesz a belé szerelmes Abelnek, ebben ugye az a gáz, hogy Abelnek ez egy komoly dolog és csúnya véget ér a történet. Ezúttal egy is egy idősebb férfi pénze az, ami rossz útra téríti az amúgy kezdetben ártatlan lányt. Végül egy kicsit fordul a kocka és a harmadik szál Susanitaé, egy tisztes, idősödő nőé, aki szerelemre vágyik, de itt is jelentkezik a hatalmi súlya, hiszen a fiatalabb szerelme rá van utalva  a pénzére - a szerelmük viszont talán ezt túléli. Megemlíteném még a film fura hangulatát, ami a drámaisága ellenére már-már viccesnek hat, aztán mégis olyan durván végződik. Egy írás szerint ez a latin szappanoperák hatása, de az eredeti regény karaktertípusai is karikaturisztikusak állítólag.

Forma: A párhuzamos történetmesélés más szögeit leszámítva nem sok érdekességet tudott felmutatni ezen a téren a film, nem vettem észre semmilyen látványelemet. Nem is emiatt tartják számon, hanem mert ez volt Salma Hayek (Alma) első komolyabb sikere, de szerintem nem alakított akkorát.

Élmény: A fura kettőssége maradt meg bennem leginkább, hogy miközben vannak rajta meglepően felkavaró jelenetek (vagy csak én voltam érzékeny hangulatban), a helyzeteket és a karaktereket áthatja a humor lehetősége. Keveset mond arról, amiről szólni akar, úgyhogy nem egy kiemelkedő alkotás.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Daniel Gimenez Cacho (Csak a pároddal, Anyádat is)
- Maria Rojo (Cata) 1997 óta politizál is, 2006-ban a szenátorságig vitte

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9315028084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása