Artúr filmélményei

A lonedale-i távírászlány (1911)

2019. október 02. 07:50 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
dráma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1911, Egyesült Államok
Hossz: kb. 17 perc
IMDB:
6,5
Ajánlott írás:
-
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-lonedale-i-taviraszlany--the-lonedale-operator/movie-1524

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben egy fiatal lány átveszi beteg apja helyét a távírónál egy napra, ám pont ekkor szállítják a fizetést a városba és két hobó kapva az alkalmon rátámad az irodára. Nem ez Griffith mesterműve történet szempontjából, a kivitelezés viszont tartalmaz pár érdekesebb elemet: itt már vannak viszonylag arcközeli képek, illetve a film végén van egy nagyon közeli kép is a történet szempontjából kulcsfontosságú tárgyan. Alkalmaznak színeket is, szokásos módon az este kék, de van benne vörös is az igalom fokozása érdekében. És ez az izgalomfokozás az igazán erős, ugyanis itt már egész kifejletten megjelenik a Griffith védjegyének számító, fokozódó sebességű párhuzamos vágás a helyszínek között. A történet miatt nem egy kiemelkedő darab, de kelleőn innovatív, hogy egyetemi ajánlás legyen.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: W. C. Robinson (A Pig Alley testőrei), Joseph Graybill (The House with Closed Shutters), Dell Henderson (The Unchanging Sea, Türelmetlenség, Igazi áldás, Kár volt hazudni), Wilfred Lucas (Türelmetlenség, Modern idők), W. Chrystie Miller (A gabonatőzsde spekulánsai), George Nichols (The Unchanging Sea), Blanche Sweet (A gabonatőzsde spekulánsai)
- Verner Clarges még a film megjelenésének évében, 1911-ben 65 évesen elhunyt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3815185390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása