Artúr filmélményei

A fiáért (1912)

2019. november 05. 19:32 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
dráma, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
6,2
Ajánlott írás:
-
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben egy orvos (Charles Hill Mailes), hogy kielégítse fia pénz iránti igényét, feltalálja a "Dopokoke"-ot (erősen hajazva a Coca Colára), aminek titkos összetevője a kokain (ekkor még legális). A pénz jön, azonban többen függőivé válnak az italnak... A tanmese kimondott tanulsága, hogy az apa a rövidtávú haszonért szem elől tévesztette a hosszútávú célt, fia boldogságát. Megvalósításában az egyetlen érdekesebb megoldás az, amikor az apa a kamerába gesztikulálva fejezi ki belső vívódását. Egyszerű üzenet, egyszerű megvalósítás, egyszerű film.

 Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Charles Hill Mailes (A festett asszony), Blanche Sweet (A gabonatőzsde spekulánsai, A lonedale-i távírászlány, A festett asszony), Christy Cabanne (A Pig Alley testőrei, A festett asszony), Edward Dillon (A lonedale-i távírászlány), Robert Harron (Those Awful Hats, A Pig Alley testőrei, A festett asszony, Egy nemzet születése, Türelmetlenség), Dell Henderson (The Unchanging Sea, A lonedale-i távírászlány, Türelmetlenség, Dübörgő élet, Igazi áldás, Kár volt hazudni), Grace Henderson (A gabonatőzsde spekulánsai, The House with Closed Shutters), Alfred Paget (The Unchanging Sea, The House with Closed Shutters, A Pig Alley testőrei, Türelmetlenség), W. C. Robinson (A lonedale-i távírászlány, A Pig Alley testőrei, Nagyvárosi fények)
  • A Coca Colát John Stith Pemberton találta fel, aki a polgárháborúban megsérülve rászokott a morfiumra. Hogy le tudjon jönni róla, megpróbált kikeverni valami mást, ez lett a koka bor. A helyenként már akkor is megjelenő alkoholtilalom miatt kénytelen volt alkoholmentes változatot készíteni 1886-ban, ez lett a Coca Cola. Bár sikeres volt, egészségi állapota miatt kénytelen volt eladni 1888-ban Asa Griggs Candlernek, pár hónappal később meg is halt. 1895-ben már országszerte árulták, 1899-től külföldön is. A kokaint 1903-tól kezdve nem tették bele.
  • A kokaint tartalmazó kokalevelet ősidők óta fogyasztják Dél-Amerikában, de csak a 19. század közepétől volt meg por formájában. Használható gyógyításban is, Európában a legnépszerűbb, de függőséget okoz és az utcán beszerzett kokain minősége általában nagyon rossz. Grammja 50-60 euró.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8115289578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása