Artúr filmélményei

The Land Beyond the Sunset (1912)

2019. november 10. 09:35 - Liberális Artúr

Rendezte: Harold M. Shaw
Műfaj:
dráma, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
6,9
Ajánlott írás:
-
Műsoron: -

Előzmények: A film Edison cégének terméke, rendezőjéről, Harold M. Shaw-ról (1877-1926) sajnos semmi infót se találtam.

A film: A történetben Joe, a nyomorgó újságárus kisfiú nem elég, hogy szegény, még részeges nagyanyja is veri. De végre eljött a nap, amikor egy segélyszervezetnek köszönhetően kiszabadulhat a városi nyomorból egy napra piknikezni... Eredetileg a valóban létező és mai napig aktív segélyszervezet promófilmjének készült, ám korántsem ilyenre sikerült, mert bár az első szakasz szépen megmutatja Joe nyomorát, a második pedig a jótékonyságot, a lezárás nagyon áthallásosan a mennyországra utal, azaz hogy Joe-nak ebben az életben nincs kiút a szenvedésből. Ugyanakkor mégsem teljesen egyértelmű, hogy ez a vég a túlvilágra utal vagy poziítvan a szebb jövőre. Megvalósításában egy vetítés az, ami érdekesebb, amikor megjelenítik Joe gondolatait, illetve az első képkockákban Joe egy sötét háttér előtt mutatja be érzelni nyomorát elég jól gyerekszínész létére, ami végül átmegy utcai képbe. Szóval meglepően jó film elsősorban a tartalma miatt, de lehetett volna látványosabb. Ha tíz évvel később készül, nagy kedvenc lenne.

Érdekességek:

  • A filmben szereplő segélyszervezet az 1877-ben alapult, ma is aktív Fresh Air alapítvány new yorki rászoruló gyerekeknek biztosít egy-két hétnyi vakációt vendégcsaládoknál.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5115299598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása