Artúr filmélményei

A jászoltól a keresztig (1912)

2019. november 12. 07:46 - Liberális Artúr

Rendezte: Sidney Olcott
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 óra
IMDB:
5,7
Ajánlott írás:
http://moviessilently.com/2017/06/18/from-the-manger-to-the-cross-1912-a-silent-film-review/
Műsoron: -

Előzmények: Több jelentősebb stúdió alakult kezdetben. Ezúttal a Kalemről lesz szó, amit az optikusból kamerákra átnyergelő Geroge Kleine (1864-1931) és a Dickson-alkalmazott Frank J. Marion (1869-1963) alapított többek közt 1907-ben. E film rendezője Sidney Olcott (1872-1949), aki színészként kezdte, első filmszerepét pedig 1904-ben kapta Dicksonnál. 1907-re már tapasztalt rendező volt, őt sikerült átcsábítani a Kalemnek, amit nem bántak meg, mert már abban az évben nagy sikereket ért el. 1910-től kezdve rendszeresen forgatott külföldi helyszíneken. 1915-ben azonban anyagi okokból Olcott otthagyta a stúdiót, ami össze is zuhant a hiányában és 1917-ben felvásárolta a Viatgraph, őket ugye meg a Warner 1925-ben.

A film: A történet Jézus életét meséli el születésétől a keresztrefeszítésig. Ez a történet azonban semmiben nem lépett túl elődein, gyakorlatilag a bibliai szövegeket illusztrálják Jézus életéről, még a kereszténységről sem tudunk meg semmit, hiába 70 perces. Sőt, még a korábban meglévő fantasy-elemek is hiányoznak, az angyalok megjelenítése pl. egyszerű lámpafény. Amiben kiemelkedik elődei közül, az az, hogy a filmesek vették a fáradtságot, hogy az eredeti helyszínekre utazzanak és ott forgassák le a filmet. Ennek azonban nem volt sok értelme, mert nem élnek a helyzettel és nem adnak teret a helyi életnek, tájaknak, így maradhattak volna akár stúdióban is szinte. A színészek a témából adódóan teátrálisak, ami egyedül Júdás bűntudatának áll jól. Szóval továbbra is várni kell még egy jó keresztény-jézusos filmre, de mindennek lehet, hogy erkölcsi okai voltak, ugyanis elég érzékeny dolognak számított ekkoriban még Jézus ábrázolása és maga a téma is.

Érdekességek:

  • Maga a rendező is szerepet vállalt mint a vak férfi.
  • Gene Gauntier (Mária), aki egyben a forgatókönyvíró és talán társrendező is volt, Jack J. Clark (János) felesége volt.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5815301304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása