Artúr filmélményei

Sisyphus (1974)

2020. május 07. 02:30 - Liberális Artúr


Rendezte: Jankovics Marcell
Műfaj:
animáció, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1974, Magyarország

Hossz: kb. 2 perc

IMDB:
6,9

Ajánlott írás: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/isyphus-1974
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/sisyphus-sisyphus/movie-20631

Cselekmény, téma, tartalom: A címből adódóan Sziszüphoszról van szó, aki ugye magára haragította az isteneket, ezért büntetésből az örökkévalóságig egy sziklát kellett a dombtetőre görgetnie, de a tető előtt mindig elfogyott az ereje és a szikla visszagurult, ezért kezdhette előről a munkát. Ezzel vált az teljesíthetetlen, ezért hiábavaló munka jelképévé. Igen ám, de itt csak a feladat nehézsége marad meg, sem az örökévalósága, sem a teljesíthetetlensége nem. Az egész akkor nyer értelmet, ha megtudjuk, hogy a rendezőt előző filmjének nehézsége ihlette. Persze az utolsó nagytotálba sokmindent be lehet látni, de szerintem épp hogy kiherélte az eredeti sztori lényegét.

 

Forma: Igazából itt a lényeg, ha már egy kétperces animációról van szó. Külsőre egyszerű ceruzarajz, nincsenek színek és részletek, van azonban árnyékolás és a kifejezendő mozgásnak megfelelően dinamikusan változó alakok. Nem értek a festészethez, de azt hiszem ez afféle impresszionista-absztrakt megoldás, amikor nem a realisztikus ábrázolás a lényeg, hanem a főgondolat megjelenítése, ami esetünkben az izmok megfeszülése és a szikla súlyának szubjektív érzékelése (egyre nagyobb, ahogy fárad főhősünk). A szinkrohang egyébként maga a rendező, jól passzol a filmhez, de talán felesleges volt.

Élmény: Jankovics egyedi stílusa ha máshonnan nem, a Magyar népmesékből mindenkinek ismerős lehet, ő már egy intézmény a magyar kultúrában, de ez kevésbé hasonlít a jobban ismert animációira. Olyan, mintha különösebb ötlet nélkül, a gőzt kieresztve készítette volna el gyorsan hirtelen felindulásból. Persze nem értek ehhez sem, biztos baromi nehéz egy ilyet megrajzolni és az erőlködést tökéletesne átadta, csak ezt még kevésnek érzem a maradandó élményhez. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1015661890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása