Artúr filmélményei

Elégia (1966)

2024. január 21. 14:53 - Liberális Artúr

Rendezte: Huszárik Zoltán
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1966, Magyarország
Hossz: kb. 0,5 óra
IMDB: 7,4
Ajánlott írás: http://film.sapientia.ro/uploads/Huszarik%20Zoltan-Elegia.pdf
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/elegia-elegia/movie-595

Cselekmény, téma, tartalom: A kísérleti rövidfilm tipikusan huszárikos, egy videóklip-montázs, esetünkben lovakat láthatunk vidéken, majd a városban. Kezdetben egy szabad csapat lovunk van, majd a szekér előtt állnak befogva, végül a városba kerülve a szerepük már versenyló, cirkuszi mutatvány vagy vágóállat. A ív egyértelmű, a természetes kapcsolat felborult, a ló eljelentéktelenedett. Az elégia meghatározása ugye elmélkedő vers, a fent belinkelt írásban pedig olvasható konkrétan a szerző szándéka is:

Ez a film lírai vallomás. A búcsú gondolatát fogalmazza, az emlékek szertelen megidézésével

De emellett van még két apróság: egyfelől a filmet Nagy László 1963-as verse, a Búcsúzik a lovacska ihlette, másodszor pedig szintén a fenn belinkelt írás szerint ez kritikája a Kádár-kor államosításainak, ami több tízezer ló kényszerlevágásával járt.

Forma: Huszárikos. "Random" képeket asszociál, de szerencsére az asszociáció könnyen érthető, még akkor is, ha a képek inkább már hangulatiak. Ez egy jó pont. A rossz pont, hogy a fszomért kell rángatni a kamerát. Jó, persze, értem, zaklatottabb meg minden, de húsz percen keresztül ez kicsit sok. Sokkal hatásosabb ez a technika, amikor hagyományos filmben jelenik meg pár másodpercre, de ez így élvezhetetlen. Természetesen a vágásoknak is óriási a szerepük, ezt is jól sikerült eltalálni, hozva a szovjet montázstechnika pozitívumait, különösen a mészárszékes jelenetnél. A zene tökéletesen passzol, modern, zaklatott, ráadásul a film színes, meg nem mondanád, hogy egy hatvanéves filmről van szó.

Élmény: Először is nem tetszik a téma. Mármint témába belekötni hülyeség, arról forgat valaki, amiről akar, de nekem sokkal kézenfekvőbb volt a modernizáció vagy mondjuk egy metaforikus népirtás (pl. holokauszt), mint a búcsú a lovaktól. Ehhez túl vad és tragikus volt a kép. A másik problémám pedig a már említett képi megvalósítás, túl zaklatott végig, nem lehet kényelmesen megnézni, beleszédül az ember. A piacere (1976) sokkal élvezhetőbb. Ezzel együtt, főleg figyelembe véve, hogy ez egy 1960-as évekbeli film és Huszárik elsője, teljesen korrekt, simán ott a helye az évtized legjobb magyar filmjei között.

Érdekességek

  • A forgatókönyv megtekinthető a fenn belinkelt írásban.
  • A lovak kb. 50 millió éve alakultak ki és 5-6 ezer évvel ezelőtt háziasította őket az ember Közép-Ázsiában. Öt éves korukra fejlődnék ki, az élettartamuk 25-30 év.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr118307697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása