Artúr filmélményei

Iraqi Brothers (2003)

2020. június 28. 22:32 - Liberális Artúr

Rendezte: Al Fadhil
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 2003, Irak

Hossz: kb. 5 perc

IMDB: -

Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

A filmről: Igen, ez most egy picit rendhagyó poszt lesz megint, ugyanis egy elég minimalista, ötperces rövidfilmről van szó. A filmben egy megkötözött, bekötött szemű testvérpárt láthatunk, akiket fegyveresek felraknak egy teherautóra és elvisznek, majd a befejező szöveg tanulsága szerint tömegsírban végezték. A film hozzáadott értéke, hogy meglehetősen belassítva történik ez a minimális cselekmény, így a néző akaratlanul elkezdi magát beleélni a helyzetbe és átérzi az ólomlábú idő terhét, a testvérek hangulatának komorságát. Persze ez lehet egyénfüggő, de nálam simán bejött, ott éreztem magam az egyik férfi helyében és kétségbeestem. Ha lenne fiútestvérem, talán még további rétegekkel bővült volna ez az érzés.

Érdekességek:

  • A felirat szerint az 1991-es iraki polgárháborúról van szó, amikor Szaddám Huszein hatalma meggyengülni látszott a vesztes iráni és kuvaiti háború után. Nos, nem gyengült meg, és bár a diktatúra ellen felkelők az első hetekben nagy sikereket értek el, mindössze egy hónapig tartott az egész és vérfürdőbe trokollt: egyes becslések szerint akár 180 ezer halottja is lehetett az ellentámadásnak, többségük civil.
  • Miután az Egyesült Államok 2003-ban megdöntötte Szaddám Huszein rendszerét, többek között erre a mészárlásra hivatkozva ítélték halálra 2006-ban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7115912470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása