Artúr filmélményei

Panaszbíróság (2009)

2020. november 26. 23:27 - Liberális Artúr

Rendezte: Csao Liang
Műfaj: dokumentum
Főbb szereplők: Fang Hsziaocsüan, Csi Huacsing, Pan, Csang Vejje, Liu Csunpao, Hsziao Jüan, Zsen Hua, Han
Megjelenés: 2009, Kína
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,0
Ajánlott írás: http://zhaoliangstudio.com/work/petition
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/panaszbirosag--petition/movie-107407

Cselekmény: Elnézést, ha hülyeséget írok, de a film alapján az igazságszolgáltatás úgy működik Kínában, hogy ha valaki nem fogadja el a helyi bíróságok ítéletét, a pekingi panaszbírósághoz fordulhat. Mivel az eljárás hosszadalmas, a panaszosok a hivatal környékén tanyáznak hajléktalanként akár évekig, hogy újra és újra fellebbezzenek. Nem könnyíti a helyzetet sem az, hogy a hivatal nem túl segítőkész, sem az, hogy a bepanaszolt helyi hatóságok is elkövetnek mindent, hogy ne nyújthassanak be ellenük panaszt. Csi esetében például egy kórházi műhibát próbálnak a helyi hatóságok eltussolni, egy férfit és testvérét pedig mozgássérültre verték rendőrök egy kisebb szabálysértésért. Ha a problémájukat nem is oldaná meg, legalább igazságot szolgáltatna a jogi győzelem...

Téma: Az igazság fáradhatatlan harcosainak ajánlja filmjét a rendező, ugyanakkor ahogy lenni szokott, itt sem igazán arról van szó, hogy milyen igazságtalanságok történtek, hiszen el sem jutunk igazán azok tárgyalásáig; a hangsúly inkább az ügyek mellett kiálló embereken van és mindennapos életükön.

Tartalom: E személyes dráma nélkül nem is működhetne, hiszen ahogy írtam, a konkrét ügyekkel csak addig jutunk, hogy a panaszosok elmesélik, miért is érkeztek a hivatalhoz, de a hivatalba szinte be se jutunk, vagy ha igen, rövidesen lepattannak róla. A bemutatott problémák egyformák: a helyi hivatalok felett nincs igazi kontroll és egymásnak falaznak. A panaszosok ekkor Pekingbe utaznak végső elkeseredésükben, hiszen ekkor már az otthonukban ellehetetlenült az élet; csakhogy annyi kontroll mégis van a helyi hatóságok felett, hogy Pekingből a beadott panaszok száma alapján néznek a körmükre, márpedig azt nem akarják, ezért jobb esetben csak fenyegetőznek, rosszabb esetben erőszakkal tartják vissza a panaszosokat. Hajléktalanként töltenek az utcán éveket, a kukában turkálnak, rendszereesen börtönbe kerülnek - ebből lesz elege a fő szálban szereplő Csi lányának, Hsziaocsüannak, aki ahhoz képest, hogy az utcán nőtt fel anyja mellett, kellően okos és belátja, hogy így nem lesz rendes élete, ezért elhagyja anyját, ami a történet legszomrúbb pontja, hiába van tele tragédiákkal. Egy ponton váratlanul bátran alapjaiban kérdőjelezik meg a panaszosok a kínai rendszert és a pártot és a diktatúrát támadják a helyi hatóságok helyett. El is vitték őket a rendőrök.

Forma: Kézikamerás, időnként rejtettkamerás felvételek, úgyhogy ne várjon senki semmi káprázatos látványt. Ez elsősorban egy tényrögzítő dokumentumfilm; jelentősége többek közt abban van, hogy 12 évig forgott 1996 és 2008 között, láthattuk Hsziacsüant felnőni és a panaszosok harcának elnehezülését a 2008-as olimpia miat, amire hivatkozva eltakarították őket az útból. Érdekes és hatásos elem volt, hogy a rendező kilépett egy ponton a láthatatlan szerepéből és kénytelen volt beavatkozni tárgyai életébe, ami személyesebbé tette a filmet.

Élmény: Az ezredfordulós Kína dokumentumfilmjeinek sorába illeszkedik, mint a Tiehszi csü vagy akár a Csendélet. Nem igazán esztétikus, de valódi és veszélyes, gondolom ezt értékelték benne a fesztiválokon is. Azóta Kína nagyot változott, hatalmasat fejlődött, de az igazságosságtól még messzebb kerültek.

Érdekességek

  • A film eredetileg 5 órás, én sak a 2 órás változatot találtam meg.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4816300532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása