Artúr filmélményei

Gyémántok az örökkévalóságnak (1971)

2020. december 01. 23:44 - Liberális Artúr

Rendezte: Guy Hamilton
Műfaj: kém
Főbb szereplők: Sean Connery
Megjelenés: 1971, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,6
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/james-bond-gyemantok-az-orokkevalosagnak-diamonds-are-forever/movie-24323

Cselekmény: Bondot (Sean Connery) ezúttal Amszerdamba küldik, hogy beépülve egy gyémántcsempészhálózatba derítse ki, hogy ki kezdett el nagy tételben gyémántot csempészni. Csakhogy eközben egy bérgyilkos páros nekiállt elvarrni a szálakat és a hálózat minden tagját elkezdte meggyilkolni. Bond először a hálózat amszterdami tagjával, Tiffanyval találkozik, akit persze elcsábít és elhiteti vele, hogy ő is a hálózat tagja. Az Egyesült Államokba utaznak az aktuális adag gyémánttal. Bond persze már hamisítványokat ad tovább és zsarolni kezdi a hálózatot...

Téma: Bond-film, nincs téma. Akció és csajok vannak, ezeket pedig szállítaj szorgalmasan a sztori.

Tartalom: A cselekmény részletesebb ismertetését ugorjuk is át, egyrészt mert felesleges, másrészt mert annyira túlbonyolított, hogy helyenként már nem is tudtam követni. Inkább arról beszéljünk, hogy Bond itt már érezhetően jobban a háttérbe szorult és gyakran másodhegedűs a történetben. A cselekmény túlbonyolított és durván látszódik a forgatóköny, hiszen rengeteg alkalom lenne megszabadulni Bondtól, de nem teszik.  A főbb karakterek közül Tiffany nincs rendesen kifejtve, hogy érthető legyen, illetve ahogy írtam, nem is értettem helyenként, hogy hogyan kerültünk valahova. De ha van pozitívum, az a kedélyesen gyermekien beszélgető, meleg bérgyilkospár. Talán már az új idők szele, hogy Bond nem csupán kevesebb teret kap, de két nő kis híján el is veri. Az amerikai közönségnek szólhatott, hogy vannak bőven tipikus amerikai karakterek gazdag vállalkozótól seriffekig. Akció van dögivel, a humort Bond beszólásai adják.

Forma: Rögtön az elején elintéz Bond egy kézzel féltucat gonoszt, majd lekapja egy nő bikinfelsőjét, és ez megmarad a továbbiakban is, kevés nő szerepelhet ruhában. Ami Amerikára és az új idők szelére utalhat, hogy egészen komoly autósüldözés van már a filmben ugratásokkal, törésekkel. Ami a kütyüket illeti, van holdjárónk, terepjárónk, sok helikopterünk, sok autótörés, robbanás. Az akciójelenetek ezzel együtt sem izgalmasak, kivéve a liftes verekedésben volt némi kreativitás a szűkös hely miatt. Az effektek helyenként gagyik, ezt nem menti fel a film kora, ennél már tudtak jobbat akkor is (ld. a lézerfegyvert működés közben).

Élmény: Ez megint az a nagyon túlzó Bond-film lett, mint a Goldfinger vagy a Tűzgolyó, amelyek már önironikusan működtek inkább. A gyengébb filmek közé sorolják érhető módon, kissé mintha elkapkodták volna és csak egymásra dobálták volna a jeleneteket különösebb kohézó nélkül. De van akció és csajok.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Sean Connery (Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Marnie, Tűzgolyó, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag)
    • Charles Gray (Rocky Horror Picture Show)
    • Lana Wood (Az üldözők)
    • Bruce Cabot (King Kong)
    • Bruce Glover (Kínai negyed)
    • Norman Burton (A pokoli torony)
    • Bernard Lee (Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó)
    • Desmond Llewelyn (Kleopátra, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó)
    • Leonard Barr (A nagy balhé)
    • Lois Maxwell (Diadalmas szerelem, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó)
    • David de Keyser (Az üzenet, Superman)
    • Laurence Naismith (Nemes szívek nemesi koronák, Kleopátra)
    • David Bauer (Patton tábornok)
    • Shane Rimmer (Dr. Strangelove, Csillagok háborúja, Superman, Batman kezdődik)
    • Ed Bishop (2001 Űrodüsszeia)
  • Sean Connery idén hunyt el 90 évesen; Bruce Cabot a film bemutatása után egy évvel hunyt el 68 évesen; Shane Rimmer tavaly hunyt el 89 évesen;
  • Ez volt a hetedik film, Connery utolsó szerepe Bondként; ugyanakkor az előzőben már nem ő alakította Bondot, az viszont nem hozta az elvárt számokat, ezért hozták vissza az eredeti színészt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5916307198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása