Artúr filmélményei

The Sentimental Bloke (1918)

2021. február 04. 20:48 - Liberális Artúr

Rendezte: Raymond Longford
Műfaj: néma
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1918, Ausztrália
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 6,3
Ajánlott írás: http://www.apex.net.au/~tmj/mp/location-bloke.htm
Mikor látható: -

Cselekmény: Bill (Arthur Tauchert) egy "rosszéletű" proli, rendszeresen verekszik és szerencsejátékozik, mígnem egy napon a rendőrség bekaszlizza pár hónapra. Szabaduláskor érzi, hogy nem jó ez így és megpróbál tisztes életbe kezdeni, aminek első állomásaként felfigyel a tisztes gyári munkáslányra, Doreenra, aki viszont kezdetben megveti alantas főhősünket. Bill kitartása azonban meghozza gyümölcsét, randi randit követ, míg egy napon Bill meg nem lát Doreen körül egy másik férfit legyeskedni. Ebből féltékenykedési jelenet lesz és a pár szétmegy...

Téma: Spoiler: Újra összejönnek, Billnek tisztes állása lesz, megházasodnak, anyósa meghal, kicsit visszaesik a szerencsejátékba, földet örököl és jó paraszt lesz, végül gyereke születik. A történetben tehát Bill a társadalmi ranglétra aljáról eljut a tisztes életig, azaz egy propagandisztikus történetet láthatunk arról, milyennek illene lennie egy rendes ausztrálnak.

Tartalom: A film alapja egy népszerű vers, amely 14 dalból áll, így a történet is 14 részre osztható - ami viszont irodalmi szempontból jó lehet, az filmes szempontból nem feltétlenül működik, így egyes részek túlnyújtottak vagy feleslegesek. Szintén érdemes tudni elöljáróban, hogy a sikerhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy a történet az első világháború előtti világot idézi meg, ami gyökeresen idillibb volt a mindent ellepő, sérült katonák látványánál. Az első részekben tehát kiderül, hogy Bill "alvilági" életet él (ami piti szerencsejátékot jelent a filmben és mai szemmel ez kissé értelmetlen már), de feltámad a lelkiismerete és tisztes életre térne, amit Doreen testesít meg. A cselekmény íve oda fut ki, hogy kisebb-nagyobb akadályokkal, de sikerül, Billnek lesz rendes munkája, családja és még az etikettet is elsajátítja, mint egy rendes ausztrál honpolgár. Ebben talán még van egy pici város-vidék ellentét is. De a lényeg nem ebben van, hanem az egyszerű hétköznapi eseményekben: van féltékenység, szakítás, megbocsájtás, halál, bűntudat, házastársi kitartás, születés... stb. Az egész világa nyilván túlidealizált, de közben benne vannak a hétköznapi élet örömei és bánatai.

Forma: A legnagyobb problémám Billel volt, aki kissé túlkoros a szerepre negyvenes, pocakos férfiként, miközben egy fiatal huszonévest kellett volna játszania. Ugyanakkor minden írás kiemeli, amivel csak egyetérteni tudok, hogy a színészek kerülték a korabeli teátralitást és visszafogottan játszottak. Vizuálisan nem volt túl érdekes, néhány áttűnés belekerült, ennyi. A feliratokból kissé sok volt, de mivel egy népszerű vers az alap, muszáj volt "elszavalni" őket. Ezek erősen szlengesek és ausztrálok voltak, így Amerikában meg is bukott az érthetetlen szövegű film.

Élmény: Nem nyújt magas esztétikai élményt, de vállalható propagandisztikus vonásai ellenére is, mert kedvesen hétköznapias, benne van az élet minden öröme és bánata a születéstől a halálig, és mindezt viszonylag őszintén jeleníti meg, pl. Bill képes visszaesni zűrös múltjába vagy kétségei támadnak afelől, hogy felesége nem lesz-e olyan ronda és elviselhetetlen, mint anyósa. Ajánlani nem ajánlom, de nem elviselhetetlen.

Érdekességek

  • Korábban láttuk: Arthur Tauchert (Életfogytiglan)
  • Lottie Lyell (Doreen) 1925-ben, 35 évesen hunyt el TBC-ben. Valójában nem csak főszereplője volt a filmnek, de a rendező szeretőjeként és állandó kreatív társaként írója és vágója is.
  • A felvezetéskor bemutatják a vers íróját személyesen, C. J. Dennis-t
  • Találtam itt egy érdekes írást, amely összehasonlítja a filmben szereplő helyszíneket a mai arculatukkal.
  • Később készült folytatás is, amelyben Bill egyik barátjáé a főszerep, illetve hangos remake is készült bő tíz évvel később.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4116415176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása