Artúr filmélményei

Something Good - Negro Kiss (1898)

2021. május 07. 11:57 - Liberális Artúr

Rendezte: William Selig
Műfaj: rövid
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1898, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,5
Ajánlott írás: https://qz.com/quartzy/1505068/the-story-behind-the-first-depiction-of-african-american-love-on-screen/
Mikor látható: -

Előzmények: Amerikában ugye Edison nagyjából Európával egyidőben fejlesztette ki a mozgóképet. A vándormutatványos William Selig (1864-1948) 1894-ben találkozott a találmánnyal és megpróbálta lemásolni, hogy ne kelljen jogdíjat fizetnie. 1896-ban alapította meg cégét, amely 1918-ig működött, de mivel jelentős európai kitettségei voltak, a világháború elszegényítette és nem bírt lépést tartani a nagyokkal. A legtöbb pénzét egy óriás vidámparkba ölte, de elvitte azt is a világválság. 1947-ben megosztott Oscart kapott életművéért.


A film: A rövid jelenetben egy szerelmespárt civakodik, mielőtt csókolózni kezdenek. A maga korában igen népszerű A csók (1896) koppintása azzal a csavarral, hogy feketék csinálják. Mivel a filmet mostanában találták meg, azonnal faji megítélés alá esett, hiszen történelmi jelentőségű, hogy egy ilyen régi filmben "normális" feketék jelennek meg, nem pedig valamilyen alacsonyabbrendű karakterként látjuk őket. Újabb csavar a történetben, hogy 2021-ben találtak egy hosszabb változatot is (ez látható alább), ebben már a civakodás is benne van a csók mellett. Ami a filmet illeti, képileg vagy kreativitás szempontjából nyilván értékelhetetlen 1898-as filmként, viszont valóban meglepően természetes a színészi játék - róluk lehet tudni, hogy összeszokott páros voltak, de tényleg nyoma sincs teátralitásnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2516523822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása