Artúr filmélményei

Nagy kaszinó (1947)

2021. október 25. 19:29 - Liberális Artúr

Rendezte: Luis Bunuel
Műfaj: -
Főbb szereplők: Libertad Lamarque, Jorge Negrete
Megjelenés: 1947, Mexikó
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 5,9
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/nagy-kaszino-gran-casino/movie-10988

Cselekmény: Gerardo és haverja épp börtönben dekkolnak valami piti vétségért, de nincs kedvük letölteni a néhánynapos büntetést sem, főleg miután meghallják, hogy az olajfúrótornyoknál jó pénzt fizetnek a munkásoknak. Meglógnak, de az egyetlen hely, ahol el tudnak helyezkedni, egy kisvállalkozó, Jose telepe, akit folyamatosan fenyegetnek a nagyobb cégek. Egyetlen szórakozásuk a közeli kaszinó, ahol aztán egy átmulatott este után Jose eltűnik. Ekkor érkezik meg a városba Jose rég nem látott húga, Mercedes...

Téma: Bár Bunuel-film, nem szerzői; ez volt az első filmje közel 15 év kihagyás után, örült, hogy rendezhet valamit. Ugyanakkor mégis volt némi társadalomkritikai vagy inkább realista éle, ami előremutatott Az elhagyottak (1950) felé, részben azzal, ahogy bemutatta az olajipar véres világát, de sokkal inkább Mercedes és az olajmágnás párbeszéde, amivel kikelt a szegény többség kizsákmányolása ellen.

Tartalom: Műfajilag a charro-filmek kategóriájába tartozik, ahol a sablon alapján a magányos hős belovagolt egy településre, rendet tett, majd továbbállt. És zenés is, de erről később. Tematikáról, karakterfejlődésről, szimbolikáról nem nagyon tudok mit írni, ez egy ponyva humorral, akcióval, szerelemmel, illetve szőrmentén megjelenik a nagyvállalatok hatalma az állam felett (a rendőrség nekik dolgozik). Egy ponton lehetne kabaré is, hiszen Mercedes-t összetévesztik barátnőjével, ami félreértésekre ad okot, de ennek egyéb dramaturgiai célja van. Kissé lassan halad a történet és elég későn jutnak el a háttérben álló főgonoszhoz, így súlytalan a végső összecsapás.

Forma: Azért magán viseli Bunuel kezének nyomait is a film, van egy-egy perverzebb, szürreálisabb húzás, mint pl. a kórus karikaturisztikusabb megjelenítése, az olajtócsában matatás szerelmi vallomás közben vagy Mercedes első jelenete a kaszinóban a felrakott székek között. Ahogy említettem, zenés de a dalrafakadások illenek a történetbe. A dalok viszont nem túl izgik, koreográfia nincs, Gerardonak pedig hiába van operaénekesi múltja, unalmas, ahogy színésznek is. Ellenben Mercedes-nek van egy erősebb előadása, amikor részeget alakít.

Élmény: Bunuel-rajongóknak kötelező, hiszen ezzel a filmmel tért vissza és szórakoztató felismerni benne a jegyeit, ugyanakkor a film maga nem túl erős. Történeti érdekességnek elmegy.

Érdekességek

  • Korábban láttuk: Jose Baviera (Az öldöklő angyal)
  • Jorge Negrete (Gerardo) 1952-ben hozzáment Maria Felixhez, de 42 évesen, 1953-ban elhunyt betegségben.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8916732924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása