Artúr filmélményei

The Coronation of Edward VII (1902)

2024. október 02. 22:23 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Műfaj:
néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1902, Franciaország
Hossz: kb. 4 perc
IMDB:
5,1
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A francia Georges Melies (1861-1938) már nem feltalálóként vagy annak környezetéből került a filmvilágba, hanem egy bűvészszínház igazgatójaként. Amikor 1895-ben látta a Lumiere-testvérek egyik bemutatóját, azonnal beszerzett ő is egy kamerát és forgatni kezdett kezdetben életképeket, de hamarosan stúdiót épített és egyre inkább a szórakoztatás felé mozdult el.

A film: A cím magyarul kb. "VII. Eduárd megkoronázása". A 19. századot meghatározó brit uralkodó, Viktória (1819-1901) halálával fia, Eduárd (1841-1910) lett a király, aki ugye a 20. századot meghatározó II. Erzsébet (1926-2022) nagyapja és a jelenlegi III. Károly (1948-) dédapja. A brit brightoni iskola központi alakja, Charles Urban szerette volna felvenni az 1902-es koronázást, de nem kapott engedélyt, ekkor bízta meg Melies-t, hogy illusztrálja realisztikusan. Állítólag George Albert Smith volt az operatőr, szóval igazi századfordulós sztárparádé volt. A film nagy siker volt, tetszett a királynak is, és aki látta most III. Károly koronázását, az láthatja, hogy a korlátaihoz képest hűen visszaadta a ceremóniát. Minket egyébként akkor Ferenc Ferdinánd képviselt, akit ugye tizenkét évvel később lelőnek és azzal kitör az első világháború...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr418696386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása