Artúr filmélményei

Ének az esőben (1952)

2015. február 21. 23:36 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Donen, Stanley - Kelly, Gene
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds

Megjelenés: 1952, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/Lv6DNrIUiZU
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/enek-az-esoben-singin-in-the-rain/movie-14162

Tartalom

Lina és Don (Gene Kelly) az 1920-as évek végének ünnepelt némafilmes sztárjai. Mindez azonban egy csapásra veszélybe kerül a hangosfilm megjelenésével, mert Lina hangja minden képzeletet felülmúlóan elviselhetetlen.

A legtömörebben összefoglaló félmondat a filmről, amit itt olvastam: an autobiography of Hollywood itself at the dawn of the talkies. Egyébként is mindig hálás téma a filmről vagy a filmiparról magáról filmet készíteni, hiszen azonnal kiemel a történetből, és megfelelő nézőpontból tekinthetünk a közvetlen és a közvetett tartalomra.

Megvalósítás

A műfajnak megfelelően látványos táncos-zenés előadást kapunk, egyúttal ez a gyenge pontja is filmnek, mert több alkalommal is feleslegesen és érzésem szerint oda nem illően kapunk egy-egy táncos betétet. A Make 'Em Laugh-ért azonban minimum olimpiai arany jár az előadónak:

A másik csúcspont a Broadway Melody, ami sokkal több lehetett volna, és emiatt haragszok. Itt fejteném ki azt is, miért adtam 4-est arra a tartalomra, amit más esetben kevesebbre tartottam volna: az egész filmen végigvonul egyfajta kettőség a látszat és a valóság viszonyáról, kezdve Don önéletrajzi beszámolójától a szinkronizáláson át eddig a képzelet képzeletében lejátszódó táncig. Gyakorlatilag nincs olyan pontja a filmnek, ahol ne lehetne ezt a párhuzamosan futó kettősséget felfedezni arról, amit látunk és ami mögötte van. A filmezés mögöttes tartalma pedig nem a filmipar, ahogy az életé sem a testet alkotó sejtek, hanem a transzendens, és ezt egy-egy pillantra meg is kaptuk ebben a táncban. A bosszantó az, hogy érezhetően nem ez volt a szándék :(

Végül szeretném még megosztani, hogy nem véletlenül ugrott be Jackie Chan azonnal: Gene Kelly és Jackie Chan is jellemzően felhasználták az őket körülvevő, hétköznapi tárgyakat a burleszkszerű koreográfiáikban. Sőt, Chan meg is emlékezett Kellyről a Londoni csapásban.

Élmény

A film maga egyébként humoros, szórakoztató, könnyednek tűnő, ami mindenképpen dicsérendő a sok érfelvágós film között. És ha nem musical lenne, egy nagy lépéssel közelebb került volna a tökéletességhez.

Érdekességek

- Rengeteg utalás van benne a korszak hollywoodi filmjeire, ami felett sajnos mi már elsiklunk 60 év távlatából.
- Bár a filmben Kathy kölcsönzi énekhangját Linának, a valóságban épp fordítva volt: Kathy és Lina dalait is többnyire a Linát alakító színésznő énekelte.


- Állítólag Gene Kelly szülővárosának baseball-meccsein az esőszünetekben rendszeresen előadják a film híres jelenetét, de erről nem találtam videót.
- A Kathyt alakító Debbie Reynoldsot láthattuk kisebb szerepekben későbbi híres filmekben is, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, illetve a Több mint testőr c. filmekben.

Nagyon tetszett

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2112699547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.01.07. 02:06:35

A fátyolos jelenet káprázatos. Összességében ezzel a Broadway stílussal valahogy nem tudok megbarátkozni, pedig esküszöm, nagyon próbálkozom... Majd a realistább musical-ekkel jön el az én korszakom... mondjuk CABARET...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.01.07. 08:37:09

@moodPedro: Azt hittem tetszeni fog minden musical, úgy látszik nem... de még lesz pár más típusú, bár azok inkább az 1960-as évektől.

Hát, nekem ez az egyikkedvenc filmem az összes közül, pedig én alapból nem vagyok oda az éneklős filmekért.
süti beállítások módosítása