Artúr filmélményei

Itáliai utazás (1954)

2015. március 22. 06:58 - Liberális Artúr

 

 

Rendezte: Rossellini, Roberto
Műfaj:
Dráma
Főbb szereplők:
Ingrid Bergman

Megjelenés: 1954, Olaszország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/XXJM3shx8WU
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/olaszorszagi-utazasok-viaggio-in-italia/movie-39890

Tartalom

Egy egymástól elhidegült angol házaspár (Ingrid Bergman és George Sanders) Olaszországba érkezik rövidebb időre hivatalos ügyben. Az idegenben kénytelenek egymás társaságában lenni. Vonakodnak is válni, meg nem is.

 Az olasz neorealizmus egyik fontos darabja a film, noha már nem vegytiszta, több dologban is továbblépett. A cselekmény inkább érzelmi úton zajlik, túl sok esemény nincs; épp ezért ezt a filmet tartják az egyik első modern filmnek.

Megvalósítás

A film erősen allegórikus - ennek egy részért észrevesszük, más részét nem. Az expresszionizmushoz hasonlóan kivetül a környezetre a szereplők belső világa: veszekedő szerelmesek, kismamák, prostituált, halottak tűnnek fel a megfelelő ponton.

Mindez azonban a tartalomból vehető ki, a képi világgal nem nagyon segít bennünket a rendező. Az a leglátványosabb, amikor mozdulatlan szobrokról láthatunk felvételeket, szerintem ez sokat elmond...

Élmény

Azt hiszem, ez leginkább romantikus film. Reménykedő, de válságban lévő pároknak izgalmas lehet, fordulatos cselekményt azonban ne várjunk.

Érdekességek

- Bergman és Rossellini ekkor házasok voltak, közös gyermekük pedig nem más, mint Isabella Rossellini, akinek később udvarlói voltak Scorsese, Lynch és Gary Oldman.
- Bergman korábban játszott a Casablancában is.
- George Sanders játszott a Mindent Éváról c. filmben, illetve pikáns magánélete volt: férje volt Gábor Zsazsának, majd miután elváltak, az idősebb nővérének, Gábor Magdának. Végül öngyilkos lett.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9612699519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.02.24. 19:18:58

Hát... már jó régen láttad, úgyhogy valószínűleg nem fogsz tudni segíteni... A film elején mondják egymásnak, hogy kár, hogy John-t és Donaldot nem hozták magukkal. Azt is mondják, hogy alig voltak így kettesben mióta házasok. Azt gondoltam, hogy a két említett név a gyermekeiket takarja. De a film vége felé mondják, hogy nincsen közös gyerekük. Valahol kiderül, hogy ki John és Donald? És ki üölte meg Laura Palmert???

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.02.24. 20:18:39

@moodPedro: :D Nem tudom, nem láttam a Twin Peaks-t, de lesznek Lynchnek igen fincsi kis filmjei majd ;)

Ez még az egyik első élménybeszámolóm, látszik is rajta... De épp ezért jobban megmaradt a film, mint sok későbbi. A konkrét párbeszédre nem emlékszem, de valahogy mégis magabiztosan emlékszem rá, hogy ők barátok, akik az esküvő óta kb. állandóan velük lógtak, így sosem voltak igazán kettesben.
süti beállítások módosítása