Artúr filmélményei

Kínai negyed (1974)

2015. április 21. 23:05 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Polanski, Roman
Műfaj:
bűnügyi, neo-noir
Főbb szereplők:
Jack Nicholson, Faye Dunaway

Megjelenés: 1974, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/T37QkBc4IGY
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/kinai-negyed-chinatown/movie-21922

Tartalom

Az 1930-as évek Los Angelesében a víz nagy kincs, a város harcban áll érte a környező farmerekkel. Gittes (Jack Nicholson) magánnyomozó, akit a vízművek főmérnökének felesége felkér, hogy kövesse nyomon férjét, mert szeretőt sejt. Gittes lencsevégre is kapja a párt, de váratlanul a képek megjelennek az újságban, ami nemcsak a férjnek, hanem a magánynomozó hírnevének is árt. Főleg miután megjelenik egy nő (Faye Dunaway) az irodájában, aki a mérnök valódi felesége. Gittes tisztázni akarja a helyzetet, de az ál-feleséget nem tudja hol keresse, a szerető nyomtalanul eltűnik, a férj pedig holtan kerül elő...

A történet fordulatos, a fenti cselekmény még csak bevezetés a rejtélyekhez. Spoilerezés nélkül nem írhatom le bővebben, de elvileg szimbolikusan is érthető az egyik szál, ami így rezonál a másikra. Őszintén szólva a filmet nem értettem meg. Elvileg értelmezhető a kor társadalmi hangulatának tükrében (Vietnám és a Watergate összetörte az önbecsülést, és Polanski a film noir műfajának keserűbbé tételével igyekezett ezt kimutatni), de még mindig nemigazán tudom, mi is a Kínai negyed jelentése a filmben.

Megvalósítás

Ha már film noir, a klasszikus elemek ki vannak forgatva - a film színes, a femme fatale a legpozitívabb szereplő, a magánnyomozó is egészen más a felszín alatt. Ez nekem nem tűnt volna fel.

Ahogy az sem, hogy előszeretettel alkalmaztak valamilyen közvetett akadályt, amelyeken keresztül a nyomozó nem láthatta tökéletesen az igazsságot: ablakok, kamerák, távcsövek fals képeiből kellett kihámoznia a valódi képet.

Élmény

Amitől jó film lett számomra a Kínai negyed, az a tragikus befejezése. Eredetileg happy ending lett volna, ehelyett Polanski hozta a formáját, és letaglózóan megsemmisítő véget kaptunk.

Érdekességek

- Az egyik legjobb karakter egyértelműen a feleség apja, akit John Huston alakít - az a Huston, aki rendezőként is elég sok jónak tartott filmet tett le az asztalra, de színészként is szerencsésen válogatta meg a szerepeit. Külön fricska, hogy népszerűek voltak film noirjai.
- Huston lánya nem más, mint Anjelica Huston, akivel akkoriban Jack Nicholson kavart. Így igazán pikáns, amikor a szerepe szerint is meg kell kérdeznie Hustonnak Nicholsontól, hogy lefeküdt-e a lányával.
- Kisebb szerepben feltűnik John Hillerman is, aki a többségnek valószínűleg a Magnum tévésorozat Higginseként emlékezetes.
- Láthatjuk még a filmben Rance Howardot (Mosoly és bilincs), illetve Burt Youngot (a Rocky-sorozat állandó szereplőjét), valamint rövid szerepben maga Polanski is megjelenik.
- A film igaz történeten alapul.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9512699489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása