Artúr filmélményei

Modern idők (1936)

2015. május 21. 23:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Chaplin, Charlie
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Charlie Chaplin
Megjelenés:
1936, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 1,5 óra
IMDB:
8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/2dBJ1DnZrZE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/modern-idok-modern-times/movie-1703

Tartalom

Az 1930-as évek Amerikájában kevés a munka, és ami van, az is embertelen; tiltakozni viszont nem lehet, különben kommunistaként bélyegeznek meg, és a rendőrség letartóztat. A "Csavargó" (Chaplin) a gépsorok mellett állva a stressztől idegösszeomlást kap és az utcára kerül. Véletlenül kommunistának nézik, így börtönbe is kerül rövid időre. Mindeközben "Vadóc", a fiatalkorú lány árván marad húgaival, miután apjuk egy tüntetésen életét veszti. A csavargó és a vadóc egy rabszállítóban kerülnek össze, és onnantól együtt próbálnak boldogulni a világban a megélhetésük után és a hatóságok elől futva.

Több témája van a filmnek, talán jobb lett volna egynél megmaradni. Összefoglalva a modern idők az, de az első hangsúlyosabb része ennek az emberek és a modern ipari termelés viszonya, aztán fontos szál még a szociális-szocialista eszmék, illetve a rendőrség szerepe a társadalom életében, végül pedig kapunk egy optimista felhangú lezárást. Azt hiszem mindezeken túl ez a film egyben egy búcsú is a néma csavargótól.

Megvalósítás

Erről részben már beszéltem Chaplin másik filmje, a Nagyvárosi fények során, de itt még nagyobb annak a szerepe, hogy félig-meddig ez a film néma, pedig már egy évtizede elsöpörték a beszélő filmek a néma világot. Eredetileg Chaplin is hangosnak tervezte, de inkább letett róla, hiszen a csavargóhoz nem illett a beszéd. Ezért is megható az egyik utolsó jelenet, amikor végül dalra fakad és először - és utoljára - hallhatjuk a hangját, és ezért is tűnik búcsúnak a film tőle illetve a némafilmes korszaktól. Persze Chaplin mindettől függetlenül élt a hangok adta lehetőségekkel, de a beszédhang is csak egy-egy geg részeként jelent meg a filmben.

A másik dolog, ami miatt búcsúnak érzem a filmet, megint csak az énekes jelenthez kötődik. Többször éreztem úgy, hogy túlzásba viszik a hülyéskedést és nincs sok funkciója neki a nevettetésen túl. Mindez úgy mutatkozott meg a dalban, hogy a csavargó halandzsa olasz szavakkal énekelt, azaz nem volt jelentősége a szövegnek, csak a gesztusoknak.

Élmény

Nehéz értékelni a filmet, mert bár okos volt és bájos, úgy érzem volt neki némi jutalomjáték jellege is, illetve nem tudta megragadni igazán a saját mondanivalóját. Kicsit mélyebben felfedezni véltem a szabad, korlátoktól mentes ember képét (idegösszeomlás, kábítószer, bűnözés) a modern kor megkötéseivel szemben (gépiesített munka, börtön), jó lett volna ha erre jobban fókuszál a történet.

Érdekességek


- Ha tudta volna... Nemcsak szerepe szerint üldözték Chaplint a kommunizmus vádjával, hanem ténylegesen meg is tagadták tőle a belépést később az Egyesült Államokba.
- A filmnek egy szereplője él még: a vadóc egy húgát alakító Gloria DeHaven most 89 éves.
- Chaplin szinte valamennyi gyermeke (és testvérei is) színészek, legtöbbre Geraldine vitte, aki többek között szerepelt a Doktor Zsivágóban is.
- Chaplin filmje olyannyira szerzőiek, hogy még a filmzenét is ő szerezte általában. Enneka filmnek az egyik motívumából születt a Smile c. Nat King Cole dal.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr112699443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro 2017.04.06. 00:39:29

Nem szeretem, ha egy film politizál. Leginkább azért, mert nagyon gyorsan elvesztik aktualitásukat az üzenetek. Itt is a gépekkel való hadakozás...

Nagyon hiányoltam a Nagyvárosi fények igazi drámáját. Itt hiába akart drámai lenni, nekem nem jött át.

Egyébként nagyon sok dologban egyetértünk. Főleg a "hattyúdal" jellegben...

Életunt Cápa 2017.04.06. 08:00:26

@moodPedro: Nem emlékszek már teljesen a filmre hogy rendesen tudjak vitatkozni, de az írásom és az emlékeim alapján inkább a tömegtermelésre asszociálok a filmmel kapcsolatban, bár kétségtelen hogy az első fél órában a gépesítés fontos szerepet kap. De a gyár jelenetei után azt hiszem már nem voltak benne.

Ami a politikus részt illeti, nekem történész szemmel nézve inkább kordokumentum jellege van egy olyan időszakból, amikor a szocializmus kezdett teret hódítani, Chaplin pedig szociálisan érzékeny volt, amiről most nem mondok többet, mert nem akarom elspoilerezni a filmtörténelmet :D

Az emberi dráma tényleg hiányzott belőle, ez valóban sokkal politikusabb film volt a korábbiaknál.

------

Ápdét: Az írásom idején 89 éves Gloria DeHaven 2016-ban meghalt.
süti beállítások módosítása