Artúr filmélményei

Hófehérke és a hét törpe (1937)

2015. május 27. 13:31 - Liberális Artúr

Rendezte: Hand, David
Műfaj:
fantasy
Főbb szereplők: -

Megjelenés:
1937, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 1,5 óra
IMDB:
7,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/JtWcPgDjPrM
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/hofeherke-es-a-het-torpe-snow-white-and-the-seven-dwarfs/movie-21821

Tartalom

A királynő gyönyörű, de hiú boszorkány. Mindentudó varázstükre rendszeresen megerősíti, hogy nincs nála szebb a világon, mígnem a királynő mostohalánya, Hófehérke (Adriana Caselotti) fel nem cseperedik. Féltékenységében a királynő megöletné Hófehérkét, de az elmenekül, a királynő azonban nem nyugszik, míg él.

Talán többet látok bele a kelleténél, de úgy érzem, hogy az állatok szimbolizálják Hófehérke szellemi síkját, míg a törpök a fizikait. A két csoport mindig külön jelenik meg a színen egészen a film végéig, amikor közös erővel legyőzik a gonoszt, aki Hófehérkével ellentétben nem hajlandó szövetségre lépni a saját szellemi síkjával (varjú, keselyűk). Így kerekedhet felül a jó a gonosz felett, no meg persze a szerelem erejével.

Megvalósítás

Természetesen nem hasonlítható a későbbi animációkhoz az első egészestés rajzfilm képi minősége, elemeiben azonban - és ez a maiak kritikája is - szinte egy az egyben megegyeznek (pl. a vicces mellékszereplők típusai). Az ének picit sok, de nem zavaróan, és jó a humora. A szerelmi szál kissé váratlan és elnagyolt, valamint a lezárása lehetett volna látványosabb.

Egyébként kifejezetten expresszionsta stílusú a rajzfilm, különösen Hófehérke menekülése erős. Az animációt a digitális korszakig meghatározó újítás volt az ún. multiplán kamerarendszer, amely az eddigi síkabb hatás helyett térhatást kölcsönzött.

Élmény

Szinte tökéletes lett volna a történet, ha a szerelmi szál kicsit kidolgozottabb, a végéről pedig nagyon hiányzott egy látványos katarzis. Egy rendesebb témával sokkal jobban tetszett volna, de így is erős volt :)

 

Érdekességek

- Hófehérke hangját hallhattuk énekelni az Óz, a nagy varázslóban is egy dalrészet erejéig.
- Morgó hangja volt az első Goofy és Plútó hang is.
- A filmhez kiadtak egy a film dalait tartalmazó lemezt is, ez volt az első filmzenei album.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8812699435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanna87 2016.01.19. 16:45:53

Gyerekkorom egyik kedvence volt ez az animációs film, és pont az egyik kedven jelenet volt Hófehérke menekülése. Sötétség, árnyékok, minden sejtelmes, majd utána kivilágosodik, jönnek az állatok stb.

Életunt Cápa 2016.01.20. 07:38:31

Akkor ciki, hogy nekem felnőttként is benne van a top 10-ben? :D

Hanna87 2016.01.20. 21:06:55

@Életunt Cápa: Dehogy is! Időről-időre szerintem mindenki néz Disney-t, és ez az egyik legjobb.

moodPedro 2017.06.23. 21:31:58

Nagyon erős jelenet még Hófehérke "halála". Milyen kézenfekvő lett volna mutatni hófehérkét, ahogy beleharap az almába, majd a torkához kap, elfehéredik, és összecsuklik. Ehelyett ebből SEMMIT nem látunk. A szipirtyót látjuk, ahogy élvezi a helyzetet, pontosan tudjuk, hogy mi történik, ám mivel nem látjuk, még ilyesztőbb - hasonlóan, a Pszicho zuhanyzós jelenetéhez. Ennél a jelenetnél emeltem meg igazán a kalapomat.
A menekülős jelenet is nagyon ott van, ezzel egyetértek.
süti beállítások módosítása