Artúr filmélményei

Cápa (1975)

2015. május 31. 23:20 - Liberális Artúr

Rendezte: Spielberg, Steven
Műfaj: -

Főbb szereplők:
Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Megjelenés: 1975, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8 pont
Előzetes: https://youtu.be/U1fu_sA7XhE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-capa-jaws/movie-332

Tartalom

Egy kis üdülőváros legfőbb bevételét a nyári turistaszezon fürdővendégei jelentik, ám nem sokkal a szezon kezdete előtt cápatámadás ér egy fürdőzőt. A polgármester a forgalomra való tekintettel előbb eltussolná az ügyet, de a támadások nem hagynak alább. A helyi víziszonyos rendőrkapitány, egy fiatal óceánkutató és a tapasztalt cápavadász az állat nyomába ered.

A film szerintem két részre oszlik: az első egy órában az igazi veszélyt nem is a cápa jelenti, hanem az azt figyelmen kívül hagyó polgármester, míg a második afféle Moby Dickként működik. E. T., a földönkívüli után megtanultam, hogy állat és űrlény mindig szimbólum (főleg mert az is egy Spielberg-film); esetünkben a cápa leginább az Alienhez hasonlóan a félelem megtestesítője.

Megvalósítás

Nem vonulnak jellemzően végig a filmen, de rendre előbukkan egy-egy érdekesebb vagy szebb kép, kezdve a naplementétől a szemüvegen visszatükröződő könyvlapokon át a háttérben váratlanul felbukkanó cápáig.

Elsőre Hitchcock jutott eszembe, és ebben a kritikák is megerősítettek: a film feszültséggel teli, ám az én ízlésemnek kicsit túl hamar fedték fel a veszélyt. Magát a cápát sokáig nem is láthatjuk, és később is többnyire csak közvetett jelekkel tudatják, hogy a közelben van. A három főbb karakterből kettő mútlját csak utalásokból sejthetjük, a harmadik (amúgy valós eseményeken nyugvó) sztorijának megismerése pedig talán a legerősebb jelenet.

Élmény

Kicsit thriller, kicsit horror, nagyon izgalmas - bár 15 év helyszínelők után egy-egy hulla már nem rémiszti meg a 21. század emberét. Emelett számos olyan jelenetet adott a film, ami része a mai napig egy-egy történetnek, mint pl. egymás túllicitálása szerzett sérülések terén.

Érdekességek

  • Roy Scheider korábban már láthattuk a Francia kapcsolatban.
  • Valóban a fehér cápa az emberre legveszélyesebb cápafaj, esetenként hajókat is felborít.
  • A film évében jelentősen visszaesett a strandolók száma :D
  • Nem akarok új rovatot nyitni mémeknek, de ez vicces: https://9gag.com/gag/apNopdn
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3212699423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása