Artúr filmélményei

Pinokkió (1940)

2015. június 04. 16:51 - Liberális Artúr

Rendezte: Luske, Hamilton - Sharpsteen, Ben
Műfaj:
fantasy
Főbb szereplők:
Dickie Jones, Cliff Edwards, Christian Rub

Megjelenés: 1940, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/UQzZANZ4R14
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/pinokkio-pinocchio/movie-43739

Tartalom

Tihamér, a tücsök egy fafaragó, Geppetto házában keres menedéket éjszakára, aki éppen végzett egy fiú bábu elkészítésével. Minden vágya, hogy igazi kisfia lehessen. Imái meghallgattatnak, egy tündér életre kelti a fabábut, Pinokkiót. A fából faragott fiú azonban még nem tud különbséget tenni jó és rossz között, ezért Tihamér feladatot kap: legyen az élő bábu lelki vezetője, és ha sikerrel jár, Pinokkió igazi kisfiúvá válhat.

A történetnek egy tanmesének kéne lennie, de épp ebben bukik el: a tücsök már a film elején sem tudja megmondani, mi a helyes és mi helytelen, Pinokkió ártatlanságában önhibáján kívül "rosszat tesz", és igazából nem tudjuk meg sosem, miért rossz pl. szivarozni. Így a film tulajdonképpen saját erkölcsi rendszerét akarja ránkerőltetni.

Megvalósítás

Három évvel korábban készült el a Hófehérke és a hét törpe, a Pinokkió a második egészestés rajzfilm, és a kettőt összehasonlítva óriási a különbség, noha a Hófehérke is megállja a helyét. A Pinokkió sokkal részletesebb, ötletesebb mind megvalósításban, mind történetben és karakterekben. "Feküdj vissza kisfiam, te már halott vagy", mondja Geppetto, és ha csak ennyit hallana valaki a szövegből, könnyen hihetné hogy egy Monty Python filmet idéztem. Modern a humora, modernek a mellékszereplők, pörgősebb a cselekmény.

A kreativitás leginkább Geppetto óráin figyelhető meg, de érdemes odafigyelni a bálna ábrázolására is: úgy érzékeltetik a méretét, hogy a bálna kitölti az egész képkockát, ráadásul csak egy része van benne.

Élmény

Szórakoztató, humoros, izgalmas, a szemnek tetsző, még egy-egy dal is berághatja magát az agyunkba, de az üzenete sajnos nem a legjobb. Erővel akarja lenyomni azt a gyerek torkán, amit a Biciklitolvajok annyira szomorúan, de erősen megmutatott. 

Érdekességek

- Bár ennek a Pinokkiónak sem kell szégyenkeznie gyerekijesztgetésben, természetesen az eredeti történet itt is sokkal durvább: Pinokkió agyonveri Tücsök Tihamért, Geppettót (tévedésből) lecsukják gyermekbántalmazásért, Pinokkiót pedig végül meglincselik. Ez lett volna az eredeti vége is, de rábeszélték az írót a happy endre.
- Tücsök Tihamér hangjának, Cliff Edwards-nak volt egy hres dala is: Singin' in the Rain (bár nem ő szerezte).
- Béla hangja az a Mel Blanc volt, aki a legtöbb Looney Tunes karakter hangját is kölcsönözte. Visszavonulása után fia vette át szerepeit.
- A Columbia Pictures logójában fáklyát tartó nőt a kék tündér hangjáról, Evelyn Venable-ről mintázták.
- Pinokkió hangja, Dickie Jones tavaly hunyt el 87 évesen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6012699415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása