Artúr filmélményei

Szenilla nyomában (2016)

2024. szeptember 17. 22:41 - Liberális Artúr

Rendezte: Andrew Stanton
Műfaj: kaland, tragikomédia
Főbb szereplők: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Hayden Rolence, Ed O'Neill
Megjelenés: 2016, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,2
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/szenilla-nyomaban-finding-dory/movie-141756

Cselekmény: A Némó nyomában (2003) c. filmben megismert, rövidtávú memóriazavarral küzdő Szenilla (Ellen DeGeneres) gyerekkorába ugrunk vissza, akit szülei (Diane Keaton és Eugene Levy) próbálnak a probléma ellenére is megtanítani a legfontosabbakra, persze Szenilla így is elvész. Évekig keresi szüleit, amikor belebotlik Pizsiékbe (Albert Brooks), itt ér össze a két film. Azóta együtt töltik mindennapjaikat, amíg egy nap Szenillának be nem ugrik egy emlékkép gyerekkorából és egy hely: "kaliforniai Tengeri Élővilág". Nosza elindulnak hát Kaliforniába megkeresni Szenilla szüleit, ám amint odaérnek, Szenillát befogják a tengerbiológusok, ami pont jó neki, mert amúgy is be kellett jutnia az épületbe. Itt talál magának egy segítőt Hank, a polip személyében, míg Pizsiék a fókák (Idris Elba és Dominic West) segítségével jutnak be az intézménybe...

Téma: Amikor nem vágom, mire akar kilyukadni egy történet, mindig a végét veszem alapul, ami szerint képes lehet az ember akarom mondani a hal bármire, ha megvan hozzá az akarat. Ez így önmagában nyilván butaság, de ahogy olvasgattam a többi leírást, leesett, hogy mindegyik élőlénynek volt valamilyen fogyatékossága, tehát a téma igazából az, hogy a hátrányos helyzet leküzdhető, csak nekem nem esett le elsőre.

Tartalom: A középpontban ezúttal Szenilla van, aki gyerekkora óta emlékezetkiesésben szenved, emiatt aztán mindenki aggódik érte és próbál rá vigyázni, és ez a nézőpont tulajdonképpen a Némó nyomában (2003) alapszituja, ahogy a fogyatékosság is megvolt már akkor a kis Némó sérült uszonya miatt. A cselekmény egyszerű, csak túlbonyolított: Szenilláék átkelnek az óceánon megtalálni a szülőket, majd hazamennek, és közben újra rájönnek, hogy így is lehet teljes életet élni és megbirkózni egyedül akár a problémákkal (de azért jobb közösségben lenni). Sőt, egy ponton Pizsi még arra is ráébred, hogy Szenillának vannak erősségei is. Hasonlóak a tengerbiológiai intézmény mellékkaraterei is, akik fogyatékosságaik miatt tartanak a nyílt víztől, de végül erőt vesznek magukon és nem bánják meg. Ezzel együtt nincs igazi karakterfejlődés, az állatok nagy része inkább humorforrás, a poénok nagy része pedig az, ahogy ezek az állatok viselkednek. A legnagyobb problémám a polippal volt, aki már túlságosan emberi intelligenciával rendelkezett. Na nem mintha az előző film annyira életeszerű lett volna, de ez már teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Forma: Az előző film nagy erénye a víz volt, ami kölcsönzött egyfajta éteri hangulatot a képi világnak;  víz most is látványos volt, de már nem éreztem rajta. A vizuális poénok is az állatok természetes mozgásából adódtak többnyire, kreatívabb megoldásokból csak egy lassított zuhanás adódott, és zeneileg is ez az egy jelenet volt emlékezetes (Louis Armstrong: What a Wonderful World, ami közhelyesre agyonjátszott dal, de jól passzolt ide). Próbáltam odafigyelni a hangokra, elképzelni, ahogy a színészek belebeszélnek épp a mikrofonba, és meg kell mondjam, hogy az animált színjáték jobb volt, mint amennyi érzelem átjött a hangokból.

Élmény: Ezt a filmet kivételesen moziban láttam még annak idején, és akkor már tapasztalt, filmes szemmel. Nem emlékeztem sokra belőle, csak hogy nagyon untam. Azt gondoltam, talán csak rossz volt akkor a hangulatom vagy nagyon kellett pisilnem a literes kóla miatt, mert nem tudtam beleélni magam (azóta már megtanultam, hogy nem szabad üdítőt venni). De nem, ezúttal sem tudtam különösebben élvezni, főleg ott veszített el a film, amikor már nagyon emberien viselkedtek főhőseink. Pedig az animáció szép, a poénok viccesek és sok van belőlük, az üzenet szép, csak nem jön át. Lehet, ez az én hibám, de nem jött át, ellentétben az első filmmel.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Ellen DeGeneresAlexander Gould és Vicki Lewis (Némó nyomában)
    • Albert Brooks (Taxisofőr, Némó nyomában, A Simpson film)
    • Diane Keaton (A keresztapa, Annie Hall, Manhattan)
    • Eugene Levy (Családi vakáció, Guffmanra várva, Amerikai pite)
    • Idris Elba (Bosszúállók)
    • Dominic West (Csillagok háborúja)
    • Bob Peterson (Szörny Rt., L'ecsó, Agymanók)
    • Andrew Stanton (Toy Story, Némó nyomában, WALL-E, Fel, Agymanók, Hihetetlen család)
    • Bill Hader (Agymanók)
    • Kate McKinnon (Barbie)
    • John Ratzenberger (Superman, Csillagok háborúja, Toy Story, Szörny Rt., Némó nyomában, L'ecsó, WALL-E, Fel, Agymanók, A Hihetetlen család)
    • Angus MacLane (WALL-E)
    • Willem Dafoe (Szakasz, Pókember, Némó nyomában)
    • Brad Garrett (Némó nyomában, L'ecsó)
    • Allison Janney (Amerikai szépség, Némó nyomában)
    • Austin Pendleton (Egy csodálatos elme, Némó nyomában)
    • Stephen Root (Ghost, Némó nyomában, Nem vénnek való vidék)
    • Jerome Ranft (Fel)
  • Megnéztem, a doktorhalak 20-30, a bohóchalak kb. 10 évig élnek.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6218492574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása