Artúr filmélményei

King Kong (1933)

2015. július 13. 16:11 - Liberális Artúr

Rendezte: Cooper, Merian C. - Shoedsack, Ernest B.
Műfaj:
szörny
Főbb szereplők:
Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher, Sam Hardy, Noble Johnson, Steve Clemento, James Flavin

Megjelenés: 1933, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/PbrikL8IjXM
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/king-kong-king-kong/movie-1360

Tartalom

Egy vakmerő rendező eldugott szigetre tart filmet forgatni egy állítólagos szörnyről. A legénység nem lelkesedik az ötletért, az egyetlen színésznő pedig nem is sejti, mire vállalkozott. A szigeten egy hatalmas fal van. A bennszülöttek elrabolják a lányt és a fal túloldalára viszik áldozatnak. A fal egy óriás majmot és őskori birodalmát tartja fogva. A legénység a lány után ered kiszabadítani őt, és bár sikerül, a majom is kitör új kincse után. Elkábítják és New Yorkba szállítják, de itt is eltépi láncait...

A film nem titkoltan A Szépség és a szörnyeteg feldolgozása, többször elhangzik a konkrét utalás is. A majom legyőzhetetlen szörny, míg nem kezd ragaszkodni a lányhoz, aki miatt végül vesztébe rohan. Alapvetően látványfilm, és hozzátartozik, hogy az 1930-as években nem volt gyakori állatkertekben sem a majom, a nézők szerették az egzotikus környezetet, állatokat. Amiben több egy egyszerű szörnyfilmnél a King Kong, az az, hogy az állat nem egy agyatlan gyilkológép, hanem van személyisége.

Megvalósítás

Van, aki szerint elavultak már a bábukon, stop-motionön és odavetítéseken alapuló effektjei, és ez persze igaz, de ugyanakkor szerintem ez az állat is volt annyira valós, mint egy mai animáció. Illetve a mai animációk sem élethűbbek nekem ennél a bábunál. A film feléig nem látjuk King Kongot, utána viszont megnyíilik a fal mögötti világ dinoszauroszokkal, óriáskígyókkal és persze az óriásmajommal. Ettől a perctől kezdve folyamtosan kapjuk a speciális effekteket a film végéig.

A színészek még nekem is láthatóan rosszak, a sztori nem túl hihető, a szövegek sem érdekesek. Viszont ez a film alkotta meg a scream queen karakterét (sikoltós lányok a horrorfilmekből), és tette mindezt szemünk előtt, hiszen a filmbéli rendező vezényli a lányt egy próba során, hogy hogyan sikítson. Ez volt ugyancsak az első eset, ahol a filmet szinte teljes egészében végigkíséri zene.

Élmény

Nem ez volt az első szörnyfilm, közvetlen előzménye az 1925-ös Elveszett világ, ami szintén hemzsegett a dínóktól. Nem mondom, hogy különösebben izgultam rajta, vagy hogy mennyire realisztikus lett volna, de az újabb szörnyfilmekkel se vagyok így. Viszont érdekessé vált, miután a "megszokott" dzsungel környezetből a városiba került a szörny. Ez nem volt több húsz percnél, de hétköznapjaink környezete rögtön más megvilágításba került: a házak mászókák, az autók kövek lesznek.

Érdekességek

- Cooper, az egyik rendező elsősorban pilóta és légiközlekedési szakember volt, csak mellékesen foglalkozott filmezéssel.
- Fay Wray színésznő 2004-es halálakor lekapcsolták az Empire State Building világítását.
- A filmben a repülő pilótáját a rendező Cooper, a gépfegyveresét a másik rendező, Shoedsack alakítja.
- A majmot elzáró falat egy korábbi filmből vették át, végül az Elfújta a szél egyik jelenetében végezte mint lángoló város.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3112699339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása