Artúr filmélményei

A kis katona (1963)

2015. augusztus 11. 08:01 - Liberális Artúr

Rendezte: Godard, Jean-Luc
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Mihel Subor, Anna Karina

Megjelenés: 1963, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/q4b7jODWiq8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-kis-katona-le-petit-soldat/movie-5932

Tartalom

Az algériai háború idején járunk. Bruno Svájcba dezertált a katonaság elől. A francia titkosszolgálat elnézte neki az esetet, de cserébe titkosügynöki feladatokat kell ellátnia, beleértve gyilkosságokat. Amikor egy Algériával szimpatizáló rádióst kéne megölnie, megcsömörlik a munkájától, noha maga a gyilkosság ellen nincs kifogása. Eközben megsimerkedik Veronicával, és persze beleszeret. Menekülne vele együtt a titkosszolgálat elől, de ekkor egy algériai ügynökcsapat kapja el. Megkínozzák, de sikerül elmenekülnie fogvatartói elől. Kiderül, hogy Veronica adta őt fel...

A történet mindössze arra szolgál, hogy Godard közölhesse velünk Brunón keresztül politikai nézeteit és egyéb filozófiai gondolatait életről, halálról, szerelemről, eszmékről, művészetekről, beleértve természetesen a filmezést is. Sajnos meglehetősen csapongó és gyors tempóban teszi mindezt, ezért nehéz emlékeznem rá e sorok írása közben, hogy mik is voltak ezek. Talán a legfontosabb politikai gondolata az volt a filmvégi nagy monológban, hogy az ő generációjának nincs meg a lehetősége, forradalma, hogy ezeknek hangot adjon (majd lesz azért 1968-ban...), és hogy nem nemzetekért kell küzdeni, hanem a nemzetekhez kapcsolódó vívmányokért, ideológiákért ("nem szeretem Barcelonát Spanyolország miatt, de szeretem Spanyolországot Barcelona miatt").

Megvalósítás

Sokat bántják gyenge megvalósítása miatt a filmet, de nekem ezekből a negatívumokból kevés tűnt fel. Állítólag életlen, rosszul van vágva, rosszak a kameraszögek, túl sok a kameramozgás, hiányzik a háttérzaj, gyengék a színészek. Korábban többször előfordult, hogy támadtam egy filmet, mert nem közérthető tartalmilag és a megvalósítása sem hagy nyomot bennem, mint átlagnézőben, miközben a kritikusok agyondícsérik. Most ugyanezen az alapon meg is védeném ezt a filmet: ha nekem, mint átlagnézőnek ez nem fájt, akkor tényleg olyan nagy hibák ezek?

Ez volt Godard második filmje a Kifulladásig után. Ebből hiányoznak az ugrásszerű vágások, ugyanakkor így is meglehetősen gyors tempójú, ami egyrést a sok vágásnak, másrészt annak köszönhető, hogy a szereplők szinte mindig sietnek, az esetek többségében autóval gyorshajtanak idegesen. Egyedül a szerelmesek együttléteikor nincs meg ez a rohanás, de a kamera mozgása ott se lassít túlságosan (elvileg a szemmozgást követi). A film nagyon sokat kommunikál fényképekkel és hangfelvételekkel. Bruno szinte mindent lefotóz, a titkosügynökök fényképeken tanulmányozzák célpontjaikat, a szobák falán fényképek sorakoznak (köztük az akkor, 1960-ban viszonylag aktuális 1956-os magyar szabadságharc képei is) és gyakran hangfelvételekkel beszélgetnek.

Élmény

Stílusában és tartalmában is nagyon hasonlít a Kifulladásighoz - elvégre egy évben készültek -, de annál sokkal direktebb, nem kifejezni, hanem megmondani akar. Mint említettem Bruno szócsöve Godard-nak, kicsit olyan érzésem volt, mintha egy egzisztencialista Camus-kisregényt olvasnék (miközben Bruno a filmben ki is mondja, hogy nem szereti őt). A történet épp ezért nem túl azonosulható, nincs izgalom, katarzis, képileg pedig messze nem olyan érdekes, hogy ezt a hiányt ellensúlyozza.

Érdekességek

- Valójában a film 1960-ban készült, egy évben a Kifulladásiggal, de csak 1963-ban mutatták be, egy évben A megvetéssel. A csúszás oka, hogy természetesen betiltották, hiszen rossz fényt vetett a francia titkosszolgálatra. Ne felejtsük, még az 1966-os Algíri csatát sem engedték játszani sokáig a francia mozikban.
- A filmben Veronicát alakító Anna Karina Godard felesége volt, még több filmjében találkozunk majd vele.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6512699281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása