Artúr filmélményei

A birkaölő (1978)

2015. szeptember 10. 08:09 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Burnett, Charles
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Henry Gayle Sanders, Kaycee Moore, Charles Bracy, Angela Burnett, Eugene Cherry, Jack Drummond

Megjelenés: 1978, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/-nXw-8MXhVE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/killer-of-sheep-killer-of-sheep/movie-91567

Tartalom

Gyerekek játszanak durván, de nem komolyan. Stan javítgatja a házukat. Egy páros épp tévét lop. Megpróbálják Stant bevenni egyik bulijukba. Stannek félreérthetetlen ajánlatot tesz egy öregedő boltosnő. Vesz egy autómotort, de véletlenül összetöri. A felesége szerelmeskedni akar, neki nincs kedve. Közben öli a birkákat a vágóhídon. És így tovább...

Talán ez a film volt eddig a legkevésbé koherens, az egymástól különálló jeleneteket szinte csak a szereplők kötik össze; nincs történet vagy bármilyen progresszió - illetve de, talán mégis: a film alatt felcsendülő dalok többször is az idő múlásáról szólnak, mintha a mindennapi életből vett jelenetek örökké ismétlődnének. Röviden tehát életképeket láthatunk, de nem érzem, hogy kellőképpen összefoglalná a bemutatott réteg életét, vagy legalábbis nem tűnik egyetemesnek, enélkül pedig számomra nem elég erős így.

Megvalósítás

Kis költségvetésű film lévén Burnett, a rendező maga csinált szinte mindent, ami még nem feltétlenül lenne baj, de ha már fekete-fehér a film, jó lett volna egy kis mesterséges fény a hatásosabb árnyékokhoz, egy-egy emelő különleges szögekhez.. és így tovább. Persze ez a film bevallottan a renoiri poetikus realizmus és a de sicai neorealizmus útján készült, engem leginkább Az út énekére emlékeztetett. Néhány érdekesebb kép így is adódott, de mintha kontextus nélküliek lennének, és így nehéz őket értelmezni.

A színészek a realizmus hagyományaihoz méltóan teljesen amatőrök, a felvételek a helyszíneken készültek, az aláfestő-kiegészítő zene nagyjából a korszak fekete zenéiből áll össze.

Élmény

Szóval adott egy szegény, fekete közösség, az ő életképeiket láthatjuk látszólag teljes összefüggéstelenül, kicsit dokumentarista, realista sítlusban. Ezek a random jelenetek azonban számomra nem nyújtották azt a fajta átfogó teljességet, ami miatt azt gondolnám, hogy ez az általános és így is fog maradni minden, ellentétben mondjuk a Kosaras álmokkal. Történeti jelentősége is van neki, korábban ilyen módon ilyen témát még nem forgattak (legalábbis most nem tudok hasonlót mondani a Kosaras álmokon kívül korábbról).

Érdekességek

- A film a rendező, Burnett diplomamunkája.
- Annyira alacsony költségvetésű, hogy a benne elhangzó zenék jogait nem tudták fizetni, így aztán nem is jelent meg fesztiválokon kívül máshol. Ilyen egy igazi kultfilm :)
- 2007-ben jelenhetett meg végül széles körben, miután restaurálták a felvételt és akadtak mecénások is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3812699221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása