Artúr filmélményei

Amerikába jöttem (1988)

2023. április 01. 23:16 - Liberális Artúr

Rendezte: John Landis
Műfaj: romantikus, vígjáték
Főbb szereplők: Eddie Murphy
Megjelenés: 1988, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,1
Ajánlott írás: https://whatwentrightwith.com/2021/02/23/what-went-right-with-coming-to-america-1988/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/amerikaba-jottem-coming-to-america/movie-11018

Cselekmény: Az afrikai Zamunda dúsgazdag hercege, Akeem (Eddie Murphy) épp ma töltötte be 21. születésnapját ennek alkalmából megismerkedhet kijelölt feleségével eljegyzési estély keretében. Csakhogy Akeemnak elege van abból, hogy szó szerint még a fenekét is kitörlik, és szeretne egy kicsit világot látni és önálló lenne, és nem mellesleg olyan nőre vágyik, aki nem csak aláveti magát minden kívánságának, hanem személyiségéért szereti. Személyi szolgájával, Semmivel elindulnak hát Amerikába egy hétköznapi helyet keresve, ahol nem hercegi mivolta miatt ítélik majd meg. Feleség után kutatva előbb egy bárba mennek felmérni a helyzetet, ám mindegyik jelölt felszínes, ezért következő útjuk egy jótékonysági eseményre vezet, ahol Akeemot azonnal elbűvöli Lisa, a helyi gyorséttermes lánya, aki a gyűjtést szervezte. Másnap Akeemék be is állnak gyorséttermi dolgozónak, hogy megismerkedhessenek Lisával...

Téma: A téma az a tipikus kifordított helyzet, amikor a társadalomnak tükörképet tart egy azon kívülről érkező. Persze ez csak egy felszínes vígjáték, amely elsősorban a szerelmi aspektusával foglalkozik, azzal se túl mélyen, arról nem is beszélve, hogy mennyire nem volt már a huszadik század végén életszerű az elrendezett házasság. Lényeg a lényeg, a történet tanulsága szerint a szerelemben a személyiség számít, nem a társadalmi helyzet.

Tartalom: Akeem, az afrikai herceg végletekig eltúlzott kiszolgálásával nyitunk, nem csoda, hogy egy kis önállóságra vágyik, különösen miután párkapcsolatban inkább valódi társra vágyna és nem szolgára. Ez a rész nyilván erősen túlzó, hiszen több olyan tevékenységet szolgákkal végeztetnek, amit szinte senki nem akarna, miközben meg más tevékenységekre egyedül marad főhősünk. Akeem kiszakad hát ebből a környezetből és egy amerikai gettóba költözik párt találni. Ezt egy komolyabb filmben arra használnák, hogy rávilágítsanak a társadalom fonákságaira, itt azonban csak humorforrás, hogy az idegen elem hogyan akad fenn egyes hétköznapi amerikai sajátságokon. Persze nagyon kényelmesre vették, Akeem csak akkor idegen elem, amikor poént lehet belőle csinálni, amúgy épp úgy viselkedik, mint egy amerikai (például felmosóvödröt még életében nem látott, de a vásárlás vagy főzés nem okoz neki gondot, vagy pont azokat az angol szavakat nem érti, amitől vicces lesz a szitu, amúgy perfekt). Ennek a humortípusnak külön alkategóriája a mellékszereplők, akikből pont csak annyi van, hogy még ne legyen belőle szkeccsfilm. Akeem talál egy lányt, akit persze nem érdekel Akeem alacsonynak vélt státusza, elvarázsolja a személyisége, lesz egy kis bonyodalom helyzetkomikummal, majd jön hepiend. Bár karakterfejlődés nem igazán van, pozitívum, hogy a többség nem fekete-fehér, hibáik emberivé teszik őket és nem karikatúrává. Ami nekem továbbra sem vicces, pedig a történet egy jelentős részét kiteszi, az a gyorsan és hangosan szövegelő, nagydumás karakter. Ezen valamiért sokan fetrengenek, nekem sosem volt esetem.

Forma: A szegényes díszlet ellenére az eleje igazán pazar a sok statisztának és az "afrikai" helyszínnek köszönhetően, amit még egzotikus állatokkal is feldobtak. A humor/vágás ütemezése rendben van, esztétikus, művészi megoldások nyilván nincsenek benne. A színjáték elmegy, a többség azért itt nem igazi, nagy színész, ami helyenként azért tud zavaró lenni. Kiemelkedett a szememben a Lisa apját játszó színész, aki a túlzó vígjátéki gesztikuláció mellett is őszintének hatott, illetve a Lisát alakító színésznek volt időnként egy természetessége. És persze nem árt megemlíteni, hogy Eddie Murphy és szolgája mindketten több mellékkaraktert is alakítottak. A zeneválasztás hangulatos, több esetben poénforrás is, de messze legnagyobb kedvencem a reklámzene.

Élmény: Igazi "békebeli" vígjáték. Ma már nem tudom, mennyire számít viccesnek, én azért tudtam nevetni rajta. Nem váltja meg a világot, de jó szórakozás.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Eddie Murphy (Beverly Hills-i zsaru, Shrek)
    • James Earl Jones (Dr. Strangelove, Csillagok háborúja, Az oroszlánkirály)
    • Madge Sinclair (Az oroszlánkirály)
    • Eriq La Salle (Logan)
    • Frankie Faison (Szemet szemért, A bárányok hallgatnak)
    • Louie Anderson (Meglógtam a Ferrarival)
    • Jake Steinfeld (L'ecsó)
    • Calvin Lockhart (Kleopátra)
    • Samuel L. Jackson (Szemet szemért, Nagymenők, Jurassic Park, Tiszta románc, Az élet mindig drága, Ponyvaregény, Kill Bill, A Hihetetlen család, Csillagok háborúja, Becstelen brigantyk, Django elszabadul, Amerika kapitány, A bosszúállók, Pókember)
    • Garcelle Beauvais (Pókember)
    • Ralph Bellamy (Kár volt hazudni, Pénteki barátnő, Rosemary gyermeke)
  • Louie Anderson tavaly hunyt el 68 évesen
  • Szinte azonnal készült tévésorozat is belőle, azonban nem került adásba. 2021-ben elkészült a második rész is, amelyben a legtöbb főszereplő visszatér.
  • A filmben két hajléktalan szerepel, okkal: a rendező és Murphy 1983-as, Szerepcsere c. filmjének voltak gazdag szereplői, akik annak a filmnek a végére nincstelenné váltak.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4118084838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása