Artúr filmélményei

A film története(i) (1998)

2015. szeptember 20. 15:10 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Godard, Jean-Luc
Műfaj:
projekt
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1988-1998, Franciaország
Hossz: kb. 4,5 óra
IMDB: 7,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/PsAt9l7F83w
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Tartalom

Ennek a filmnek a tartalmát nem lehet elmesélni. Godard, a rendező filmklasszikusok képeit, jeleneteit, hangsávjait vágta össze, amit kommentál vagy kommentáltat. Nem a hagyományos értelemben tart előadást a filmtörténetről, hanem a saját szemszögéből próbál rávilágtani a filmtörténetre.

És hogy mik ezek a gondolatok? Szokás szerint lehetetlen követni. Biztos vagyok benne, hogy van egy rendező elve, de nem bírtam átlátni a filmet. Godard gondolatai mindig nehezek, gyorsak, nem segít őket megérteni. Néhány központibb gondolat, ami megmaradt: Nem arról szól a film, amit látunk, hanem amit nem. A film látomás, nem csupán ábrázolás. A művészet általános, a nagy újító regényíróknak egyenes következménye egy nagy újító filmes. Nemcsak a valóság hat a filmre, de a film is hatással van a valóságra... stb. A végét egy idézettel zárja:

If a man passes through paradise in a dream, if he is given a flower as proof of that passage and then wakes up to find that flower in his hands, what is there to say? I was that man.

Megvalósítás

Filmjeleneteket, azok képeit, hangjait vetíti egymásra, festményeket, szobrokat és idézeteket vág be, és eközben mindezt kommentálja. Vagy saját maga, vagy egy színésszel mondatja fel, vagy egy vele készült interjúban beszél, vagy ír róla, amit még hallhatunk is: az írógépe kopácsolása legalább 10-20 percig kíséri végig az első részt. Mivel átfedésben vannak a képek és a hangok, gyakran két ember beszél egyszerre, két-három jelenet pörög.

A filmjelenetek eredeti nyelven szólnak, így aki nem tud franciául, az esélytelen pontoabban megérteni az elhangzottakat. Ebben nem segített a felirat sem. A megjelenő filmek listája óriási és változatos. Nem csupán a nagy filmklasszikusok tűnnek fel (amiből sokat felismertem e blogról), hanem dokumentumfilmrészletek és pornó is. Előszeretettel követik egymást valódi holttestek és keménypornó képei. A filmek listája elolvasható itt.

Élmény

Már korábban is a film esszéírójának nevezték Godard-t, de ezzel a filmmel végképp kiérdemelte ezt a címet. Teljesen prózai, ráadásul elsőre átláthatatlan, nem elég tiszta szerkezetű. Megvalósításának egyetlen érdekessége a képek-hangok egymásra dobálása és annak hogyanja. Ennek ellenére Godard filmjei mindig lekötik az embert, nem unalmasak és nem frusztrálóan nehezek, csak egy olyan ember művei, aki nem nekünk átlagos nézőknek készít filmet.

Érdekességek

- Mivel mindvégig mások filmjeit és zeneműveit láthatjuk-hallhatjuk, a jogdíjak miatt szite lehetetlen volt megtekinteni a filmet. 2007-ben jelenhetett meg DVD-n Franciaországban, világszerte pedig csak 2012-ben.
- Az alkotás maga 4x2 részes, összesen mintegy négy és fél órás. 1988-ban jelent meg az első két rész és 1998-ban az utolsó kettő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr212699203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása