Artúr filmélményei

Saroküzlet (1940)

2016. október 12. 01:25 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Lubitsch, Ernst
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
James Stewart, Margaret Sullavan

Megjelenés: 1940, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/xr3nsHRKZJA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/sarokuzlet-the-shop-around-the-corner/movie-2171

Tartalom

Budapest, Andrássy út, 1930-as évek. Matusek úr (Frank Morgan) ajándékboltjában dolgozik immár kilenc éve a rangidős és tapasztalt, de még mindig fiatal Králik (James Stewart). Lelkesen újságolja kollégáinak, hogy megunva a felszínes életet, névtelenül levelezős eszmecserébe kezdett egy művelt nővel, és talán már bele is szeretett. Munkát keresve lép az üzletbe az agilis Klára, el is nyeri Matusek tetszését Králik tiltakozása ellenére, hiszen így is többen dolgoznak már az üzletben a kelleténél. Viszonyuk ellenséges marad, de mindketten jól dolgoznak. Karácsony közeledtével Matusek úr bennmarasztalja alkalmazottait túlórára, ami nagyon rosszkor jön Králiknak, hiszen végre megbeszélt egy személyes randevút levelezőpartnerével, és már-már az eljegyzésre gondol. Elkéredzkedne főnökétől most az egyszer, azonban Matusek mostanában feltűnően ellenséges vele. Egy hevesebb vita során végül Králikot kirúgják, ami szíven üti, de legalább lesz ideje elmenni a randevúra. A randija azonban nem más, mint Klára...

Eddig egyik Lubitsch-film sem volt az a mélyenszántó gondolatokat hordozó történet, és ez sem az. Pedig vannak benne a háttérben felsejlő, nagyon kihangsúlyozatlan elemek, ami alapján több témáról is beszélhetnénk, mint pl. ahogy az üzleti élet a magánélet rovására megy vagy az alkalmazottak kiszolgáltatottsága, de ezek mint csak egy-egy pillanatra tűnnek fel.

Megvalósítás

A történet romantikus filmek alaphelyzetét követi, mint amelyeknek az egyik első, leghíresebb képviselője az Ez történt egy éjszaka, azaz vesz két embert, akik látszólag utálják egymást, hogy aztán a film végére egymásba szeressenek. A csavar a dologban, hogy míg Králik megtudja kb. a film felénél, hogy a levelezőtársa valójában Klára, addig a lány csak a film végére világosodik meg., amit persze Králik és a filmkészítők ki is használnak, hogy vicces helyzeteket teremtsenek. Matusek inkább drámai figura, akit megcsal ugyan a felesége, de rádöbben, hogy erről ő is tehet, hiszen az üzletnek szentelte életét, míg otthonát elhanyagolta. Fordítottan működve a feleségét pénzeli, és  cége alkalmazottaival emberséges. Emberséges, mert bár ő a diktátor, de a hatékonyság feladásával is inkább megtartja alkalmazottait, akik a válság éveiben az utcára kerülve nehéz helyzetben találnák magukat. Erre a legjobb példa Pirovics (Felix Bressart), aki családja miatt lemond minden büszkeségéről, szórakozásáról. Fontos karakter még a kifutófiú Pepi, aki elsősorban humoros, csintalan megnyilvánulásai miatt szórakoztató.

Ahogy a többi Lubitsch-film, ez sem különösebben érdekes technikailag. Érdekes lehetne Budapest ábrázolása, de egyrészt a történet szinte kizárólag az üzleten belül játszódik, másrészt nem a helyszínen forgatták, hanem stúdióban. Ezért sem tudtam felismerni az Andrássy utat. nem tudom mennyire lehetett zavaró a korabeli amerikai közönségnek, hogy a neveket és még az üzlet feliratait is magyar nyelven tüntették fel, nekem mindenesetre vicces volt. A két főszereplő, Stewart és Margaret Sullivan játéka rendben volt, mindkettejük jól hozta a karakterét, ami a pletykák szerint annak is köszönhető, hogy több volt köztük a kollegalitásnál, noha Sullivan ekkor házas volt.

Élmény

Nem egy harsányan vicces vígjáték és nem is mélyen romantikus, megvalósításában pedig egyhangú.  Ami miatt emlékezetes lesz, az a magyar környezet, elég fura volt látni híres amerikai színészeket magyar karaktereket alakítani. Ugyanakkor sajnos ez csak névleg volt Budapest, gyakorlatilag bármelyik európiai vagy akár amerikai környezetbe is átültethették volna.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: James Stewart (Philadelphiai történet, Az élet csodaszép, Hátsó ablak, Szédülés, Egy gyilkosság anatómiája, Aki lelőtte Liberty Valance-t), Frank Morgan (Óz a nagy varázsló), Felix Bressart (Ninocska, Lenni vagy nem lenni), Charles Halton (Az élni vágyó asszony, Lenni vagy nem lenni, Az élet csodaszép, Életünk legszebb évei), Sarah Edwards (Kár volt hazudni, Az élet csodaszép), Edwin Maxwell (Kacsaleves, Ninocska, A pénteki barátnő)
- Margaret Sullavan (Klára) idegileg instabil volt mindig, ötven évesen gyógyszertúladagolásban hunyt el.
- A magyar helyszín abból adódik, hogy az eredeti színdarabot a magyar László Miklós írta még 1937-ben, aki 1938-ban Amerikába emigrált zsidó származása miatt.
- A történetet sokszor feldolgozták, legismertebb ezek közül talán a Tom Hanks-féle A szerelem hálójában.

Következik: Babaarcú

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7012698639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása