Artúr filmélményei

A keskeny, kék vonal (1988)

2017. január 25. 19:39 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Morris, Errol
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1988, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/Mnlq0TurT3c
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-keskeny-kek-vonal-the-thin-blue-line/movie-98177

Tartalom:

1976-ban a 28 éves Randall és bátyja az ország másik végébe indultak munkát keresni, de Randallnak már félúton sikerült munkát kapnia eg városban. Mivel ünnepnap volt, másnap potyára ment dolgozni, hazafelé pedig kifogyott az üzemenyag az autójából. Épp arra járt a tizenéves David szomszédja elcsent autójával, így felvette. Összebarátkoztak és az egész napot együtt töltötték. Autós moziból hazafelé éjjel a rendőrök megállították őket, ekkor váratlanul valaki az autóból agyonlőtte az intézkedő járőrt. A nyomozók végül eljutnak Davidhez, akinek a vallomása alapján vádat emelnek Randall ellen...

Eddig nem derült ki, de ez egy dokumentumfilm, amely egy 1976-os rendőrgyilkosság ügyét deríti fel, de azzal a céllal, hogy Randall ártatlanság bizonyítsa. A megvalósítása mellett attól mérföldkő a dokumentumfilm, mert nyomást tudott gyakorolni a közvéleményre és a hatóságokra is, ezzel pedig nem csupán bemutatott valamit, hanem előrevetített és aktívan alakította a jövőt.

Megvalósítás:

A történetvezetés nagyjából lineárisan halad, időnként vannak visszapillantók is, de azok is ehhez a történetvezetéshez kapcsolódóan merülnek fel. Kezdetben a hivatalos nézőpont alapján haladunk, de egyre nagyobb teret kapnak az ellenérvek, így krimiszerűen fordulatossá válik a mesélés. Mint egy tárgyaláson, egyes interjúalanyokat érezhetően pozitívabbnak állít be, mint azokat, akik nem kedveznek az ügyének. A legjobb és legváratlanabb ilyen tanú egy nő volt, aki hosszasan mesélt arról, hogy ő nyomozói szemmel nézi a világot, mert mindig is erre a pályára készült, így felépítenek bennünk egy hiteles képet róla, majd a következő vágással egy pillanat alatt kiderül, hogy a nő épp ellenkezőleg, teljesen megbízhatatlan. Az egyik fontos újítása volt a dokumentumfilmnek, hogy megfilmesítve előadtak egyes eseményeket, mintha valóban játékfilmet látnánk.

Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy szépen beállított képek is belekerüljenek a hagyományos interjús beszélgetések közé, ezek közül pedig messze legjobb a lassan kiömlő shake képe volt, amely egyszerre fejezte ki számomra a rendőr halálát és társának bűntudatát. Az újrajátszás és a bevágott jelképes képek mellett volt még egy harmadik színesítő elem is, a régi filmjelenetek beillesztése, jellemzően gengszterfilmeké, de pl. David élettörténetét családi képekkel illusztrálták. A film zenéje gyors és feszültségkeltő volt, az elején kifejezetten tetszett, de egy idő után unalmassá vált, mint a Rekviem egy álomért viszonylag rövid dallama.

Élmény:

Mai szemmel már nem látni igazán a jelentőségét és korabeli hatását, ezért én legfeljebb azt tudom értékelni benne, hogy izgalmas volt, fordulatos, mint egy CSI epizód, miközben időnként küllemre is tetszett. Spoiler: a film igazi hatása csak megjelenése után jött el, 12 év után kiengedték Randallt.

Érdekességek:

- Az a gyilkosság, amiért Davidet elítélték, épp akkor történt, amikor a rendező interjút készített volna vele. Végül 2004-ben végezték ki.
- Morris, a rendező korábban magánnyomozóként dolgozott, ami kapóra jött a film készítése során.
- Eredetileg a hírhedt Grigsonról, azaz Dr. Halálról készített volna dokumentumfilmet, ekkor találkozott Randallel, akivel kezdetben nem is foglalkozott, amíg nem beszélt Daviddel. Grigsont egyébként végül 1995-ben tiltották el, de magánpraxist továbbra is folytathatott.
- Az utolsó jelent magnókazettás interjúja valójában csak azért lett ilyen, mert elromlott a kamera.

Következik: Veronika kettős élete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6812698495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása