Artúr filmélményei

Balle traversant une bulle de savon (1904)

2021. február 01. 22:00 - Liberális Artúr

Rendezte: Lucien Bull
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1904, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 5,9 pont
Ajánlott írás: -

Előzmények: A film létrejöttét a 19. századi technikai fejlődés (fénykép, film, elektromosság) tette lehetővé egymástól függetlenül több ponton a világban. Bár 1904-re már valamennyire kialakult Melies-nek köszönhetően a mai is uralkodó történetmesélős, szórakoztató filmművészet, még mindig akadtak jócskán kísérletező kedvű feltalálók. Ilyen volt a francia Lucien Bull (1876-1972) is, aki egy orvos segédjeként kezdte, akit érdekelt az emberek (és állatok) mozgása, ehhez pedig igénybe vette a "film" segítségét is, bár ez az 1880-as években még kimerült egy gyorstüzelő fényképezőben. 1904-es halálát követően Bull átvette a helyét és folytatta munkáját, elsősorban lassított felvételeiről vált ismertté, de fontos szerepe volt hadi fejlesztésekben és az EKG létrejöttében is.

A film: Filmünk is egy ilyen rövidke "dokumentumfilm", amelyben egy golyó áthasít lassított felvételben egy szappanbuborékot. És hát ennyi, se több, se kevesebb. Ami vicces, hogy az ezzel tökéletesen egyező slo-mo videók a mai napig népszerűek és tulajdonképpen ugyanezt tudják, csak persze némileg fejlettebb kivitelben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1716412438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása