Artúr filmélményei

Szép lányok, ne sírjatok! (1970)

2023. május 11. 22:40 - Liberális Artúr

Rendezte: Mészáros Márta
Műfaj: -
Főbb szereplők: Jaroslava Schallerova
Megjelenés: 1970, Magyarország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,3
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/szep-lanyok-ne-sirjatok-szep-lanyok-ne-sirjatok/movie-158610

Cselekmény, téma, tartalom: Bár a film nem rövid vagy avantgárd, mégis egybeveszem most a szokásos három bekezdésemet, mert a cselekmény minimális: a gyári munkás "Savanyú" (Zala Márk) és friss jegyese, Juli élik mindennapjaikat, míg egy nap Julinak meg nem tetszik egy utazó zenekar csellistája, Géza (Balázsovits Lajos). Hogy innen mi történik, az nem is fontos, mert mindez csak alkalmat ad annak, hogy zenekarok játszhassanak és a fiatalok életképeit láthassuk. Kb. ez a felépítés: munka-koncert-házfoglalás-kocsma-koncert-vidéki koncert. Több weboldal is átvette azt a hivatalos leírást, miszerint:

A film a beat korszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben a hatvanas évek legnépszerűbb beat-együttesei zenélnek. A film pontos lenyomata annak a bulizós, depressziós korhangulatnak, amely hatvannyolcas mozgalmak leverését követően Európában meghatározó volt.

Namármost Juli kb. a legpasszívabb Mészáros-hősnő, akit eddig láttam, szóval itt legfeljebb az erkölcsök lazultak fel, amikor Juli a jegyessége ellenére nem tiltakozik másik pasi ellen sem. Erre persze mondhatjuk, hogy a teljes kiszolgáltatottságot láthatjuk, hiszen Juli csak sodródik az őt körülvevő férfiak vágyaiban, akik kellően rámenősek, hogy meg se kérdezzék a lányt, mit szeretne. Komplexebb cselekmény híján nem tudok felvonultatni karaktereket, jelképeket, eseményeket. Van ugyan jó sok zenénk, adná magát, hogy a dalszövegek fejezzék ki azt, amit el akarnak nekünk mondani, de a dalszövegek se nem passzolnak tökéletesen a történetünkhöz, se nem túl mélyek. Mondjuk verselemzésben sosem voltam jó, szóval a tévedés jogát fenntartom. Két kivétel van, egyszer amikor a nagykoncerten meghatározzák, hogy a magyar pop mostantól ne csak a Nyugat utánzása legyen, hanem merítkezzen a magyar irodalomból (József Attila, Radnóti) és népköltészetből is, a másik alkalom, amikor felvesznek egy stoppost, aki véletlenül pont egy költő (és pont a szárnyait bontogató Bari Károly). Valóban van egy generációs ellentét, az idősebbek általában negatív figuraként vagy legalábbis autoritásként jelennek meg (házvezető, rendőr) - helyzetük legkifejezőbb jelenete a házfoglalós rész.

Forma: Így legyen lottóötösöm. Az Eltávozott nap (1968) még csak mutatóba tartalmazott zenét, a Holdudvar (1969) már sokkal tudatosabban váltogatott a műfajok között és nagyobb teret engedett nekik, és ekkor ugye meg is említettem, hogy az a film lehetett volna zenés is. Hát tessék, itt már párpercenként elhangzik egy popdal, van itt Illés, Metro, Syrius, Tolcsvay és Kex. Csakhogy ahogy nem illeszkednek a dalszövegek szervesen a történethez, úgy a zene is csak "van", nem illik bele annyira, mint a Holdudvarban (1969). A kamera ezúttal gyakrabban mutat távolabbi képeket, ahol az egyén kisebb és a tömeg jelentősebb, ami ugye a közösség érzetét erősíti. Ebből következően színjáték se nagyon van, Juli is csak egy test. Bár annak kétségkívül szemrevaló, főleg, hogy csak 13-14 éves volt ekkor az őt alakító színésznő, de Mészáros valamiért előszeretettel gyönyörködik benne.

Élmény: Szóval ja, egyre gondoltunk a rendezővel, hogy musical kellene ide, de én nem ilyennek képzeltem :D Az alapötletekből sokkal többet ki lehetett volna hozni, kissé szétszórtnak éreztem, az előző két filmje erősebb volt.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Sir Kati (Napló gyermekeimnek)
    • Zala Márk és Cserhalmi Erzsébet (Még kér a nép)
    • Balázsovits Lajos (Fényes szelek, Még kér a nép, Szerelmem Elektra, Bizalom, Napló anyámnak apámnak)
    • Blaskó Péter (Fényes szelek, Jób lázadása, Roncsfilm)
    • Kosztolányi Balázs (Fényes szelek)
    • Tardy Balázs (Még kér a nép, Szerelmem Elektra, Napló apámnak anyámnak)
    • Schütz Ila (Csend és kiáltás)
    • Szamosi Judit (Szindbád)
    • Bujtor István (Szegénylegények, Csend és kiáltás, Holdudvar)
  • Színészdinasztiák: Sir Kati férje Reviczky Gábor; Balázsovits Lajos felesége Almási Éva; Piros Ildikó férje Huszti Péter; Cserhalmi Erzsébet férje Cserhalmi György; Bujtor István féltestvére Latinovits Zoltán;
  • Még életben vannak: Balázsovits Lajos (76), Piros Ildikó (75), Blaskó Péter (74), Sir Kati (73), Takács Katalin (72), Szamosi Judit (68), Jaroslava Schallerova (66)

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5518118528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása