Artúr filmélményei

Un caz de hemiplegie isterica vindecat prin sugestie hipnotica (1899)

2023. április 15. 18:09 - Liberális Artúr

Rendezte: Gheorghe Marinescu
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1899, Románia
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 5,9
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Előzmények: Amerikában Edison feltalálóműhelyéhez kapcsolódik a film születése, Európában is a feltalálók játékszere volt, míg a Lumiere-testvérek elő nem álltak egy olcsó és könnyű felvevő-vetítőgéppel, amit agresszívan terjeszteni kezdtek világszerte. Romániába is így jutott el a film 1896-ban, és most egy szokatlan fordulat jön: nem lemásolta valaki a kamerát vagy egy szakmabeli vásárolta meg, hanem az orvos Gheorghe Marinescu (1863-1938) 1898-ban, aki tudományos célból rögzített felvételeket betegeiről, ezzel nemcsak az első román filmes lett, hanem elkészítette a világ első dokumentumfilmjeit is.


A film: 1:36-tól látható a minket érdeklő részlet, ami egy előtte-utána felvétel. A cím magyarul kb.: "Hipnotikus szuggesztióval gyógyított hisztérikus hemiplégia esete"; a hemiplégia féloldali bénulást jelent. A filmben egy nő sétál bicegve, majd vágás után jön az utána rész, amelyben már normálisnak tűnik a mozgása. Hogy mi történik közte, azt vélhetően a cím adja meg, ezt nekünk érdekesebb lett volna látni, de hát ez orvosi felvétel, nem esztétikai-szórakozási céllal készült. Történeti jelentsége van, ennyi.

Országinfó

  • Földrajz: Románia Kelet-Európában van, két és félszer nagyobb Magyarországnál, éghajlata mérsékelt.
  • Társadalom: Közel 20 millióan lakják, túlnyomó többségük román és keresztény; demokráciájuk közepesen fejlett, gazdasága fejlett, ám a társadalmi különbségek közepesen magasak.
  • Történelem: Itt találták meg Európa legrégebbi modern emberi maradványait, volt itt ősi európia kultúra, és számos nép megfordult a görögöktől a rómaiakon át a bolgárokig és magyarokig. A románok eredete nem tisztázott, hogy az egykor ott élő dákokból alakultak ki vagy pár száz évvel később vándoroltak oda délebbről, mindenesetre a 11. században már említést tesznek román közösségekről a források, a két államuk pedig 1330-ban és 1360-ban jött létre Magyarország és a mongol birodalom ütközőzónájában, miután sikeresen ellenálltak a magyar dominanciának. A teljes függetlenség nem tartott sokáig, a növekvő törökök, majd a Habsburgok és az oroszok is területeket és befolyást szereztek. A két fejedelemség 1862-ben egyesült és vette fel hivatalosan a Románia nevet, majd 1877-ben kikiáltották függetlenségüket, miután az orosz-török háborúban az oroszok mellé állva legyőzték a törököket. A második világháború után kommunista érdekszférába került az ország, amely az 1980-as évekre kemény megszorító intézkedéseket kellett hozzon adósságai miatt, amit keményedő diktatúra is követett, így 1989-ben forradalom söpörte el a rendszert. Azóta demokrácia és piacgazdaság van, 2004-ben csatlakoztak a NATO-hoz, 2007-ben az EU-hoz.
  • Film: Természetesen Romániába is a Lumiere-ek juttatták el a kamerát, amit elsőként egy orvos vett meg, így a világ első dokumentumfilmjei románok. A filmipar súlyosan alulfinanszírozott maradt, így kevés film készült, azok is gyakran nemzetközi filmek román változatai voltak, amelyeket ráadásul pl. budapesti stúdiókban forgattak le. Az 1930-as évek közepén kezdtek ráérezni a politikusok a film propagandaerejére, amit a kommunista hatalom is elsődlegesnek tartott később. Nekik köszönhetően épült ki országszerte egy filmes rendszer, ám a szigorú pártfelügyelet miatt nem sok érdemleges film készült. A kommunizmus bukása után lassan létrejött a 2000-es évekre a román újhullám, amelyek feltették Romániát is a térképre. Fontosabb filmek a blogról:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5318102796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása