Artúr filmélményei

La neuropatologia (1908)

2023. június 10. 23:50 - Liberális Artúr

Rendezte: Camillo Negro, Roberto Omegna
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1908, Olaszország
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 5,3
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Előzmények: A filmet tehát nagyjából egyszerre fejlesztették ki - egymástól nem függetlenül - a világ több pontján, de világszerte a Lumiere-testvérek agresszív kereskedelmi gyakorlata terjesztette el az ő felvevő-vetítő gépüket. Így jutott el Olaszországba is 1896-ban a mozi, ahol az elit kezdeti berzenkedése ellenére Európa egyik legjelentősebb filmipara jött létre. Camillo Negróról (1861-1927) nem találtam információkat, de ő a filmen szereplő orvosok egyike, Roberto Omegna (1876-1948) viszont filmes volt.


A film: Bár az olaszok hamar ráéreztek az irodalmi és történelmi feldolgozások ízére, ezúttal egy újabb orvosi dokumentumfilm posztunk tárgya, az "idegkórtan". Nincs narratíva vagy esztétikai érték, ez is "csak" egy orvosi dokumentumfilm, amely 24 db 2-3 perces felvételből áll, jobbára kisebb-nagyobb mértékben rángatózó emberekkel, akikkel különböző feladatokat végeztetnek el.

Országinfó

  • Földrajz: Olaszország Dél-Európában van, bő háromszor nagyobb Magyarországnál, nagyjából az Itáliai félszigeten helyezkedik el, harmada hegyvidékes, itt található Európa egyetlen működő vulkánja, élővilága a kontinens egyik legváltozatosabbja, éghajlata mediterrán.
  • Társadalom: Kb. 60 millióan lakják, túlnyomó többségük olasz és keresztény, de 80 millió olasz vándorolt ki amerikai és más európai országokba is az elmúlt kétszáz évben. Gazdaságilag fejlett, demokráciájuk erős, a társadalmi különbségek közepesen nagyok. 
  • Történelem: A modern ember 40 ezer éve jelent meg a mai Olaszország területén, ahol számos különböző népcsoport alakult ki és ahová számos egyéb népcsoport is érkezett, többek között ugye a mai Délnyugat-Oroszország környékén kialakult indoeurópai latinok az i. e. második évezred végén. A hagyományok szerint ők alapították meg Rómát az i. e. 8. században, ami a szomszédos népekkel folyamatosan háborúzva az i. e. 3. századra nagyjából elfoglalta az Itáliai félszigetet, az i. sz. 2. századra pedig csúcsát elérve Európa nagyját, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia egy részét is meghódította. Belső és külső nyomás alatt jelentősen meggyengült a birodalom, végül a vesztüket az okozta, hogy a közép-ázsiai hunok rátolták az európai germán népeket Rómára, akik az i. sz. 5. században a fővárost is feldúlták már. Itália ezután kisebb, de gazdag, és persze egymással hadakozó királyságokra és városállamokra esett. A felvilágosodás elhozta ide is a nemzeti önrendelkezés és egység elvét, ami végül Szardínia alatt 1871-re elvezetett az egységes Olaszországhoz. A 20. század két világháborúja közül a második Itália területén is bőven zajlott, de amerikai segítséggel az 1960-as évekre hatalmas fejlődésnek indultak, illetve a NATO és az EU alapját is jelentették, de az 1970-es évek óta folyamatosak a belpolitikai válságok.
  • Film: Természetesen ide is a Lumiere-testvérek révén jutott el a film, az olaszok pedig az 1900-as évekre ráéreztek az irodalmi és történelmi adaptációk ízére, amelyek az 1910-es évekre monumentális filmekké nőtték ki magukat, de ezek mellett számos későbbi műfaj elődjei is megjelentek már ekkor. Az 1930-as években építette meg a fasiszta diktatúra a Cinecitta stúdiókomplexumot, amely a mai napig az egyik legjelentősebb a világon és Európa legnagyobbja. Mussolini fia szerencsére filmbuzi és politikailag nem elkötelezett volt, így a Cinecitta nemcsak technikai, hanem szellemi központ is lett. A műfaji és a propagandafilmeket a háború után az ún. olasz neorealizmus váltotta a hétköznapi emberekre koncentrálva, majd az 1950-es évek végétől megjelentek az újhullámos filmesek is. Szintén ehhez az időszakhoz köthető, hogy az amerikai stúdiók részben pénzügyi okokból inkább itt forgatták le számos monumentális filmjüket. Ezek a tendenciák folytatódtak a továbbiakban, számos műfaji film tovább élt vagy meghonosodott, mindig feltűnt egy-egy szerzői film és minden évtizedre jutott legalább egy Oscar-díjas olasz film. Fontosabb filmek a blogról:
    • Európa: Roundhayi kerti jelenet (1888), A munkaidő vége (1895), A vonat érkezése (1896), Utazás a Holdba (1902), A vámpírok (1916), Patyomkin páncélos (1925), Jeanne d'Arc szenvedései (1928), Az Atalante (1934), A játékszabály (1939), Biciklitolvajok (1948), A négyszáz csapás (1959), Kifulladásig (1960), Nyolc és fél (1963), Persona (1966), 2001: Űrodüsszeia (1968), Jeanne Dielman (1975), Fanny és Alexander (1982), Szép munka (1999), Kukázók (2000), Portré a lángoló fiatal lányról (2019)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr518143832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása