Artúr filmélményei

Sráckor (2014)

2015. február 22. 22:37 - Liberális Artúr

Rendezte: Linklater, Richard
Műfaj:
Dráma, tini
Főbb szereplők:
Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Loerelei Linklater, Ethan Hawke

Megjelenés: 2014, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/Ys-mbHXyWX4
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/srackor-boyhood/movie-148930

Tartalom

Mason elvált szülők (Patricia Arquette és Ethan Hawke) gyereke, a film pedig hatéves korától követi élete átlagos alakulását 18 éves koráig.

A film egy finom korrajz a 2000-es évek Amerikájáról egy fiú kamaszkorán keresztül bemutatva. A filmet 11 éven keresztül forgatták, ami önmagában megadja a témát: az élet múlása. A pontot előbb az anya rakja a film végére összefoglalva addigi életét és kijelentve, hogy rá már csak a temetése vár, míg a fiú az utolsó jelenetben megállapítja, hogy nem a múlt és a jövő a fontos, hiszen végig a jelenben élünk.

Megvalósítás

Ez a legérdekesebb pont: 11 évig forgatták a filmet évi 3 hónap munkával. Ritka, de nem egyedi vállalkozás az ilyen (lásd az egyik kedvenc dokumentumfilmem vagy épp Linklater Before-sorozatát). Ezen felül túl sok technikai részletről nem tudok beszámolni, talán az évnek megfelelő zenei aláfestés a kor aktuális slágereivel megemlíthető, bár ez magával értetődő volt, különösen a Döglött akták után.

Élmény

Két szempontból volt jó a film: egyrészt a jövő nemzedékeinek megmutatja, milyen volt a 2000-es években Amerika, de mivel nem ez volt a fő téma, csak néhány utalást kaptunk (videójátékok, Irak, Harry Potter, Obama, iPhone, Facebook), és messze nem teljes a kép, ráadásul sokszor nem igazán valósághű (lásd a bevándorlókat, a homoszexualitást, a drogozást, az erőszakot csak hogy pár megosztó témát mondjak). A teljes lista itt megtekinthető :)

Másrészt ott volt Mason kamaszkora, de sokkal inkább a gyerekkora, amit ijesztően jól át tudott adni a film. Egy-egy pillanatra újra visszakerültem nyomorult gyerekkoromba, amikor ki voltam szolgáltatva a felnőttek kényének-kedvének. Ugyanakkor, ahogy a társadalomábrázolás, úgy a kamaszkor bemutatása sem sikerült élethűen, kimaradtak a rázósabb témák, és nagyobb konfliktusok sem voltak.

Ahogy mások írták, ha ez a film egy év alatt készül el, akkor oda se figyelnek rá; akár szándékosan, akár azért mert féltek véleményt mondani, hiányzik a filmből a katarzis. A kissé idilli történet lassan hömpölyög céltalanul, ahogy az élet is.

Érdekességek

- A forgatókönyv csak a főbb pontjaiban volt meg, a részleteket mindig a forgatás előtt készítették elő. Ennek ellenére szinte semmi improvizáció nem volt a filmben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9912699545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása