Artúr filmélményei

Metropolis (1927)

2015. május 07. 09:08 - Liberális Artúr

Rendezte: Lang, Fritz
Műfaj:
dráma, expresszionista, sci-fi
Főbb szereplők:
Afred Abel, Gustav Frohlich, Rudolf Klein-Rogge

Megjelenés: 1927, Németország
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/on2H8Qt5fgA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/metropolis-metropolis/movie-1646

Tartalom

2026-ra a világ két részre oszlik: kényelemben élő elitre és a föld alatt robotoló munkásokra. A város, Metropolis urának fia egy napon meglátja a munkásoknak az egyenlőségről és az együttműködés fontosságáról szónokló Mariát, és beleszeret. Az elit azonban nem törődik az alsó kaszttal, a munkások pedig egyre türelmetlenebbek...

A film mottója: az agy és a kar közti összekötő kapocs a szív. Ennek megfelelően már azonnal sejtjük előre, hogy az elitet és a munkásokat végül a fiatal szerelmespár fogja megbékíteni egymással. A közös pontot a két osztély között az M-hez hasonlóan itt is a gyerekek jelentik, de egyébként a film adós marad abban, hogy mégis hogyan képzeli a további közös együttműködést.

Van még pár fontosabb téma, amit a film felvet: viszonyunk a technológiához (ludditáktól a Mátrixig), illetve természetesen a viszonzott és a viszonzatlan szerelem sem maradhatott ki.

Megvalósítás

A német expresszionizmus egyik csúcsának tartják a filmet, ennek megfelelően számos kifejező képet látunk - azonban Lang itt még nem tudja levetkőzni korának filmjeit, és érzésem szerint a kelleténél nagyobb hangsúlyt fektetett az izgalamas és fordulatos cselekményre, aminek megjelenítése viszont átlagosnak tűnik.

Sokat segít az expresszinista vízióban az, hogy a törénet a jövőben játszódik; így futurisztikus elemek is beépülhettek a képi világba.

A sci-fi melletti másik lehetőség, ami teret ad az expresszinizmusnak, az a vallási szimbolika. Talán értelmezhető egyfajta evangéliumként is a történet. Mindenesetre Moloch vagy a hét főbűn megjelenése izgalmas pontjai a filmnek - a csúcspont azonban egyértelműen a babiloni szajha megjelenítése.

Élmény

Ahogy fentebb is említettem, számomra a film a megvalósítása és értelmes története ellenére is ott bukott el, hogy próbált megfelelni a kor ízlésének. Rettenetesen untam a túlbonyolított cselekményt és az akciójeleneteket, mindezt ráadásul két órában.

Érdekességek


- A főszereplő később a magyar Alpár Gitta énekes-színésszel házasodott össze.
- Az őrült tudóst alakító színész korábban a rendező feleségének férje volt, illetve játszott kisebb szerepet a Dr. Caligariban is.
- A műszakvezetőt alakító színész hiába volt korábban a kommunista párt tagja, mivel szerepelt náci filmekben is, szovjet politikai foglyoknak fenntartott táborban végezte 1946-ban. Egyik fia szintén színész lett, őt a Tetthely sorozat detektívjeként ismerhettük meg.

A film megtekinthető itt:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2712699465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása