Artúr filmélményei

A párduc (1963)

2015. május 11. 07:48 - Liberális Artúr

Rendezte: Visconti, Luchino
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Burt Lancaster

Megjelenés: 1963, Olaszország
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/tHIsJszVBJU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-parduc-il-gattopardo/movie-41586

Tartalom

1860, Szicília, Garibaldi Itália egyesítéséért harcol. Egy helyi, idősödő herceg, a "párduc" (Burt Lancaster) érzi az idők változását, és próbálja fenntartani családja pozícióját. Erre legalkalmasabb unokaöccse, akiben megvan az érdekemberkedés, és a korrupt, újgazdag polgármester (Paolo Stoppa) gyönyörű lányával (Claudia Cardinale) előnyösen lehet kiházasítani.

A film alapvetően egy korrajz az érzékeny herceggel a középpontjában, aki a régi és az új Itália között ragadt, de mindezt látja is. Ha kicsit univerzálisabban akarjuk nézni, akkor ezt felfoghatjuk a "múlik az a fránya idő" témájának is, de ezt inkább a hecreg és a polgármester lánya közötti ki nem mondott vonzalomban nyilvánul meg, amelyet nem lehet felvállalni sem a társadalmi, sem a korbeli különbségek miatt. Meggyőződésem, hogy téves lenne az erkölcs devalválódását belelátni a történetbe, hiszen láthatunk példákat a hitványságra és nemességre is mindkét korosztályból.

Megvalósítás

Túl sokat nem láttam a filmben: nem annyira látványos a korhű díszlet mint az Amadeusban, de talán az Aguirre, Isten haragja című filmhez hasonlóan mintha korának klasszicista-romantikus festményeire próbálna hasonlítani egyes jeleneteiben.

A színjátszás központja Burt Lancaster, aki mint sztár kellett az eladhatósághoz, és akit a rendező beleegyezése nélkül szerződtettek. Tartottak tőle, hogy amerikaiként nem lesz képes egy európai arisztokrata szerepére, de alaptalan volt az aggodalom.

Élmény

Nem akarok hazudni, unalmas volt a film háromórás történetnek, ahol nem is nagyon történik semmi. Egyetlen pozitívumnak azt éreztem, hogy egyre jobban a herceg bőrébe bújhatunk a film melőrehaladtával, és egyre inkább megértjük érzéseit.

Érdekességek


- Sztárparádé: Burt Lancastert már láthattuk A siker édes illatában, Claudia Cardinalét és Paolo Stoppát a Volt egyszer egy Vadnyugatban, és még többen is feltűntek máshol kisebb szerepekben (Pierre Clementi: A megalkuvó, Ida Galli: Az édes élet, Serge Reggiani: Az árnyékhadsereg)
- Rajtuk kívül még szerepel a filmben a  herceg unokaöccseként a nagyon fiatal Alain Delon, és annak barátjaként Terence Hill, itt még lánykori nevén, Mario Girottiként.


- A szereplők egy valódi leopárddal jelentek meg a film bemutatóján.
- Ennél jobban nem is jöhetett volna ki a lépés: most van az esemény 155. évfordulója: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/05/11/garibaldi_legendas_partraszallasa/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1912699459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.06.29. 10:38:32

Egyet kell értenen, dögunalom volt...
süti beállítások módosítása