Artúr filmélményei

Az édes élet (1960)

2015. április 15. 21:45 - Liberális Artúr

Rendezte: Fellini, Federico
Műfaj:
tragikomédia
Főbb szereplők:
Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimee, Yvonne Furneaux

Megjelenés: 1960, Olaszország
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/lHpCgL4jZZU
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/az-edes-elet-la-dolce-vita/movie-675

Tartalom

Marcello (Marcello Mastroianni) kiégett-kiégőben lévő magányos újságíró, aki ezt csak átmeneti foglalkozásnak tekinti, miközben könyvét írja. Ez utóbbi minőségében nem elégíti ki az újságírói munkája, de nem tud ellenállni a nőknek és az éjszakai életnek sem.

És tulajdonképpen ennyi; a filmnek nincs központi cselekménye, Marcello életéből láthatunk egymással nem összefüggő jeleneteket. A rendező nem ad választ, melyik irány lenne a helyes. Se a pénz, se a vallás, se a szerelem, se a tisztes életvitel nem jelent igazi megoldást.

Megvalósítás

Legérdekesebb tulajdonképpen a film szerkezete: hét epizódból áll, elvileg megfeletethetőek a hagyományosan hetes számhoz tartozó keresztény motívumoknak: főbűnök, teremtés napjai... stb. Ezek az epizódok Marcello életének egymástól különálló fejezetei, de személyiségéhez hozzájárulnak, ez a köztük lévő összetartó erő.

 

Mégsem jutunk el azonban A-ból B-be, valamiféle köztes állapotban vagyunk: nem láthajuk sem a Rómába megérkező, nagyravágyó fiatalt, sem a véglegesen kiégett sajtóügynököt. Ezt az átmenetiséget erősíti az is, hogy a történet többynire alkonyatkor és hajnalban játszódik.

Élmény

Ez tipikusan olyan film, amit utólag kicsit meg kell rágni, de itt szerencsére jóval könnyebb dolgunk van, mint a Vétlen Baltazár esetében. Többször gonoszan gúnyos, magával is, de ettől szórakoztató, egyébként túlságosan nyomasztó lenne. Kicsit olyan a film, mintha A játékszabálynak, a Siker édes illatának és a Vétlen Baltazárnak lenne az ötvözete, de legalább optimista lezárással.

Érdekességek


- A film egyik szatirikusan komikus-önreflektív elemei voltak a tolakodó fotóriporterek. Marcello egyik barátjának neve Paparazzo. Innen ered a paparazzi szó.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7512699499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.06.10. 19:15:36

Nagyon tetszett ez a film. Nagyon várom a többi Fellini filmet!

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.06.11. 11:43:23

@moodPedro: Annak idején rám nem volt akkora hatással, de lehet, hogy az volt a baj, hogy túl korán került sorra, míg te együtt haladsz a mindenkori korabeli közönséggel.

Azt hiszem mindketten a Csinibabában láttuk először :)
süti beállítások módosítása