Artúr filmélményei

Egy nehéz nap éjszakája (1964)

2015. május 12. 23:06 - Liberális Artúr

Rendezte: Lester, Richard
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr

Megjelenés: 1964, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/TWbiVqlSMgc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/egy-nehez-nap-ejszakaja-a-hard-days-night/movie-558

Tartalom

A Beatles tagjai rajongóik elől menekülve és tévéfelvételre igyekezve vonatra pattannak. A rajongók után sajtósokon kell maguk átverekedniük, de a műsor stábjával, és persze saját menedzserükkel is nehezen boldogulnak, nem is beszélve Paul bajkeverő nagyapjáról, aki velük tart rövid időre. A nagypapa telebeszéli Ringo fejét, aki megszökik az élő adás és a stresszes élet elől...

A zenés vígjáték kigúnyolja a show business világát, de magát a Beatles-t is, és valószínűleg provokatív is volt a maga korában a sok homoszexuális és kábítószeres utalással. Túl sokat persze ne várjunk tőle, ez egy könnyed vígjáték szellemes, kreatív  (és sokszor béna) humorral, ami gyakran egészen abszurdba torkollik.

Megvalósítás

Állítólag a film újszerűen kezelte a vágásokat, és félig dokumentumfilmszerűen mutatja be az eseményeket, de ennyi idő távlatából ez nem igazán feltűnő, hacsak nem a rángatózó  kézikamerázást vesszük. Pozitívum, hogy csak képi, gegszerű poénok is kerültek bőven a filmbe a csattanós beszólások mellé.

Természetesen a zenészek nem színészek, és a kritikák szerint az ő személyiségük mutatkozik meg a szövegeikben.

Az Amadeus-hoz hasonlóan itt sem érzem a zenét fontosnak. Az Amadeus-ban Mozart zenéjét nagyon jól beillesztették a történetbe és remekül szolgált hangulatfokozónak, de nem adott hozzá különösebb pluszt; itt még ennyit se jelentettek a számok, egyszerűen csak ötpercenként lejátszottak egyet, akár illet a jelenthez, akár nem (és többnyire nem).

Élmény

Ez a listán az egyetlen olyan film, amit kiskamaszként rongyosra néztem, ismertem minden mondatát, de így is nevetni tudtam rajta. A negyvenes-ötvenes évek szülötteinek mindentől függetlenül ez a fiatalságukat fogja jelenteni, és valószínűleg a fiatalabbaknak is kedvesen fájdalmas lesz. A film kis költségvetéssel készült, csak kísérőként szolgált az albumhoz a Beatles-mánia csúcsán, 1964-ben, amikor még 25 évesek sem voltak. Ekkor a legnépszerűbbek, de mi tudjuk, hogy igazán naggyá csak a következő években válnak majd, és tudjuk, hogy hamarosan véget ér a legenda, és tudjuk, hogy hogyan végzik. Így ez egy pillanatkép is a siker időszakából.

Érdekességek

- A menedzsert alakító Rossington két évvel korábban szerepelt az Arábiai Lawrence-ben, míg a vonatozó kispolgárt játszó Vernon feltűnt az Egy gyilkosság anatómiájában, aminek regényváltozatát Ringo a filmben olvassa.
- Diáklányt alakít Pattie Boyd, aki a forgatás során összeismerkedett Harissonnal, és nem sokkal később össze is házasodtak. Majd miután elváltak, Eric Claptonhoz lett az új férj.
- Szinte hihetetlen, de a statiszták között, az őrjöngő tömegben feltűnik egy kisfiú is, aki később Phil Collinsként lett ismert.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7812699455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.10.18. 06:45:42

Hát nagyon szenvedek ezzel a filmmel. Kb 16-18 eves korom körül nwgy Beatles rajongó voltam, és most is szeretem a zenéjüket, de ez a pocsék forgatókönyv gyakorlatilag nézhetetlen.... kínszenvedés...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.10.19. 20:38:33

@moodPedro: Korábban nem láttad a filmet?
Talán ma én is így gondolkodnék róla, de sokat nyom nálam latba a nosztalgia. Talán kifejleszthető készség, hogy el tudd engedni a forgatókönyvet és hagyni, hogy sodorjon magával az adott film lendülete (már ha van neki).
süti beállítások módosítása