Artúr filmélményei

Csihiro szellemországban (2001)

2015. június 04. 08:38 - Liberális Artúr

Rendezte: Mijazaki, Hajao
Műfaj:
fantasy
Főbb szereplők:
Hiragi Rumi, Irino Miju, Nacuki Mari

Megjelenés: 2001, Japán
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/tPXCIbNwEuU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/chihiro-szellemorszagban-sen-to-chihiro-no-kamikakushi/movie-53007

Tartalom

Chihiro ("Ezer Kutatás") kiskamasz lány, szüleivel épp új városba költöznek új életet kezdeni Chihiro nagy bánatára, ő ugyanis ragaszkodott volna régi iskolájához. Eltévednek, és egy tönkrement vidámparkban kötnek ki, ahol csak egy működő étterem van, ám emberek sehol. A szülők vadul falni kezdik az ételeket, mire disznókká változnak. Ahogy esteledik, az üres vidámpark szellemek lakta fürdőházzá alakul. Chihiro kénytelen munkát vállalni és önerőből boldogulni ebben az idegen világban, ahol már csak Sennek ("Ezer") hívják, bízva abban hogy visszaváltoztathatja valahogy szüleit.

A történet a Száll a kakukk fészkére c. filmhez hasonlóan elsősorban a felnőtté válásról szól, nyomokban pedig tartalmazza a modern világ kritikáját is. A szellemlények különféle szimbólumok, akikkel Chihirónak meg kell tanulnia bánni, mindemellett el kell engednie gyerekkorát - de nem elfelednie -, és ezáltal megtalálni önmagát.

Megvalósítás

Ami kiemelendő, hogy a Csillagok háborújához hasonlóan az alkotó képes volt egy új világot teremteni tele groteszk lényekkel.

Külön öröm, hogy Chihiro nem egy kamasz fiú a maga agressziv, szexuális frusztráltságával, hanem lány (vagy uniszex), így nem egy pornóakciófilmbe bújtatott kamaszfilmet látunk, hanem egy szelídebb mesét.

Élmény

Szerencsére - vagy nem - én valamennyire ismerem a japán animációkat, de egy kevésbé tapasztalt nézőnek sokkoló, misztikusan lírai lehet az a világ, amivel itt szembesül.

 Az animék előnye, hogy rengeteg készül különböző korosztályoknak, és nálunk mintha hiányozna ugyanez a tizenéveseknek szóló kultúra, ami már nem gyerek, de még nem felnőttesen letaglózó. Bátran ajánlom a Biciklitolvajok és a 12 dühös ember mellé harmadiknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr612699417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása