Artúr filmélményei

A remény rabjai (1994)

2015. június 17. 19:35 - Liberális Artúr

Rendezte: Darabont, Frank
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Tim Robbins, Morgan Freeman

Megjelenés: 1994, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 9,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/NmzuHjWmXOc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-remeny-rabjai-the-shawshank-redemption/movie-2087

Tartalom

Andy bankár, felesége meggyilkolásáért börtönbe kerül. A hely embertelen, kegyetlen őrökkel, rabtársakkal és korrupt igazgatóval, ám Andy szaktudása hasznosnak bizonyul a börtön dolgozói számára, és ezért cserébe Andy minden fogvatartottnak jobb körülményeket próbál kiharcolni. A börtön azonban továbbra is börtön, testileg és lelkileg is fogva tartja lakóit.

A börtön mint általában mindig, most is egy társadalmi allegória, de nem érzem teljesen konkrétnak, inkább afféle kötöttségnek. A címnek megfelelően az egyik fontos motívum, amit a börtön elvenne, de fontos megőrizni, az a remény, a másik az emberhez méltó élet. Az eredeti címben szereplő "megváltás" pedig ezekre utal, hiszen Andy a börtönlakók számára megváltást jelentett azzal, hogy visszacsempészte ezeket az életükbe még a falak között is.

Megvalósítás

A történet így elmesélve még egész jónak tűnik, azonban a kelleténél meseszerűbben adták elő a brutálisabb jelenetek ellenére is. Különösen Andy karakterében érzem ezt, hogy sokkal inkább testesítette meg az üzenetét, mintsem egy realisztikusabb figurát.

A képek szépek - nem tolakodnak, de azért finoman ott a szoksásos árnyék-fény játék, a színek helyszín és hangulat szerinti változtatása. Nem nevezhetem hatásvadásznak vagy giccsesnek, de mégis giccs-érzetem van; talán inkább mesterkélten akar lírai lenni, de nem sikerül neki.

Élmény

Azon morfondírozhatunk még, hogy Andy Jézus-e, esetleg a szennyelvezetőn történő megszökése a születés folyamatát akarja-e jelenteni, esetleg a szabadulásuk valójában halál; a befejezése számomra nagyon belerondított a történetbe, és nem véletlenül: eredetileg Red buszos jelenetével ért volna véget a film, de a stúdió nyomására sajnos happybb endinget kapott. Fiatalabbaknak tökéletes film lenne a maga idealista stílusával, de a verekedések és az erőszak miatt mégsem tudom ajánlani nekik.

Érdekességek


- A rendező szülei magyarok.
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Morgan Freeman (A sötét lovag), Mark Rolston (A bolygó neve: Halál).
- Andy szerepére többen is várományosak voltak (Kevin Costner, Tom Cruise, Tom Hanks, Brad Pitt), és Redére is (Clint Eastwood, Harrison Ford, Paul Newman, Robert Redford).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9412699391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása