Artúr filmélményei

Elfújta a szél (1939)

2015. június 18. 16:16 - Liberális Artúr

Rendezte: Fleming, Victor
Műfaj:
romantikus, történelmi
Főbb szereplők:
Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland

Megjelenés: 1939, Egyesült Államok
Hossz: kb. 4 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/0X94oZgJis4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/elfujta-a-szel-gone-with-the-wind/movie-598

Tartalom

Közvetlenül az amerikai polgárháború előtt járunk egy déli államban. Scarlet egy nagybirtokos lánya, népszerű a férfiak körében, és vissza is él ezzel. Azonban amikor a legjobb parti nem őt veszi el, sérül büszkesége, és rögeszmésen kezd beleszeretni a férfiba. Szerelmet vall neki, aminek fültanúja Rhett is, aki azonnal átlát a képmutató Scarletten, és tudja, hogy egy határozottabb, kemény férfira, azaz rá van szüksége. Eközben megkezdődik a polgárháború, Scarlett a kislányos világából kénytelen szembesülni a sötétebb valósággal.

A film elsősorban Scarlettről szól, hogyan lesz gyerekből felnőtt, hogyan tanul meg erős és önálló lenni, és ez talán a Dél megszemélyesítése is, ahogy a régi világát "elfújja a szél", és nehézségek árán újra lábra áll. Érdekes a film szexualitása, a maga leplezett módján mégiscsak leplezetlenül mutatja meg, hogy Scarlettet nem a töketlen pasik érdeklik, hanem a kemények, és valójában akkor elégedett, ha kiadósan megdugják. Egyesek szerint ez a házasságon belüli erőszak idealizálása, de szerintem csak Scarlett karaktere tette szükségessé.

Megvalósítás

Korának egyik legdrágább filmje, élethűen korabeli, hatalmas díszletekkel és zenével, sok statisztával, sztárokkal. A festett és vetített hátterek elég szembetűnőek voltak, de nézzük el egy lassan 80 éves filmnek. Ugyanakkor gyakran szépek voltak a színek, és egyedi tudott lenni, amikor csak sziluetteket láttunk.

Volt néhány kifejezetten realisztikus, erős jelenet is, különösen a háború árnyoldalát bemutatóak, ami a második világháború közeledtével aktuálissá vált, pl. Scarlett amikor már állatiasan harap a retekbe éhezése során, vagy amikor sebesültek ezrei haldokolnak.

Élmény

A film végén Scarlett megérti, hogy az otthona a legfontosabb, és miután korábban esküt tett az égieknek, hogy sosem fog éhezni, most újra esküt tesz, hogy visszaszerzi Rhettet. Négy órában ennyi nagyon kevés. Szórakoztató a sok kaland és a karakterek együttmozgása, de ennyi időbe bőven belefért volna egy részletesebb bemutatása annak a fontos tíz évnek, ami alatt a régi Dél tovatűnt a szélben és egy új született.

Érdekességek

- Evelyn Keyes (Scarlett húga) egyik férje a magyar Charles Vidor rendező volt, a másik pedig a szintén rendező John Huston (Kínai negyed).
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Olivia de Havilland (Robin Hood kalandjai), Jane Darwell (Mary Poppins), Ward Bond (Az üldözők), Cliff Edwards (Pinokkió)
- A film szereplői közül ketten még mindig életben vannak: Mickey Kuhn (Melanie és Ashley fia), illetve Olivia de Havilland (Melanie).
- Cliff Edwards nemcsak színész volt, slágerei is voltak - ő vitte slágerre először az Ének az esőben c. dalt.
- A filmet eredetileg a magyar származású Cukor rendezte volna, de elégedetlenek voltak vele, így lett végül Fleming a rendezője. Ő azonban ekkor forgatta az Óz, a nagy varázslót is, így több más rendező is kisegítette, többek között állítólag Hitchcock is.
- Részt vett a forgatókönyv megírásában F. Scott Fitzgerald is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9512699389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása