Artúr filmélményei

Titanic (1997)

2015. június 21. 20:05 - Liberális Artúr

Rendezte: Cameron, James
Műfaj:
katasztrófa, romantikus
Főbb szereplők:
Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Megjelenés: 1997, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/CHekzSiZjrY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/titanic-titanic/movie-2466

Tartalom

Rose a sznob, elit körökbe tartozik, de fuldoklik az ezzel járó kötöttségektől. Egy hajón köt ki Jackkel, aki az ellentéte: nincstelen, szabadszellemű, őszinte művész. Hamar egymásba szeretnek, és Jack mellett Rose felszabadul. Ekkor azonban a hajó jéghegynek ütközik és süllyedni kezd...

A film keretét a jól ismert Titanic balesete adja, ami önmagában is elég jó katasztrófa-film lenne, de a középpontban Rose és Jack románca áll, ami tiniknek biztos megható, de nekem harminc felett nem tűnik túlzottan hitelesnek. Ezért könnyebb is volt Jackre úgy tekinteni mint afféle megváltóra, hasonlóan A remény rabjai Andyjéhez vagy a Vétlen Baltazár szamarához. Nem vette magára mások bűneit ugyan, de Rose-nak és rajta keresztül a kutatócsoportnak a Titanic segítségével utat mutatott, hogy az anyagi világ hamis értéke könnyen odavész.

Megvalósítás

A látványra nem lehet panaszunk: a hajó óriás méretei a Pinokkió bálnájához hasonlóan kilógnak a képből is, a belső helyek  Amadeust idézően szépek, a süllyedés pedig rémisztő: egyfelől a szűk szobák és folyosók lassú eláradása miatt fuldoklunk pánikolva, másfelől a hatalmas hajóról zuhanunk tehetetlenül a sötétségbe, ahol a jeges víz fehér kísértetekké fagyasztja áldozatait. A lényeg az elkerülhetetlen halál, ami kérlelhetetlenül felénk tart.

Sajnos nem elég hangsúlyos, de többször láthatjuk Jacket alsó szögből fölénkmagasodva, míg Rose haláláig többször is felső kameraállásból mélyen alattunk, jelezve pozícióját. A karakterek többnyire gyengék, ami talán az amerikai "kisemberek" felsőbbrendűségi tudatából adódik: a gazdagok kifinomult szelleme sznobériaként jelenik meg, az igazi örömök pedig természetesen az egyszerű evilági élvezetekben érhetőek el.

Élmény

Rossz híre miatt kellemesen csalódtam kamaszkorom nyálfilmjében. Vannak persze nagy hibái, elsősorban a szerelmi szál; ha azt kihagyják egy sokkal erősebb film lehetett volna. Azonban így is magával ragad, hatása alá kerül az ember. Bárki bármit mond divatból vagy meggyőződésből, ez egy jó film.

Érdekességek


- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Billy Zane (Vissza a jövőbe), Bill Paxton (A bolygó neve: Halál), Bernard Hill (A gyűrűk ura), Elsa Raven (Vissza a jövőbe).
- A filmben szereplő Suzy Amis a rendező felesége.
- A film magasabb költségvetésű volt, mint maga az igazi Titanic hajó. Sőt, A Karib-tenger kalózai mögött ez a film az eddigi legdrágább. Érdekesség, hogy a top 50 legdrágább filmek között csak egy régebbi szerepel, az 1963-as Kleopátra.
- A történetben mintegy 150 valós szereplő jelenik meg. Legérdekesebb talán az a filmvégi fehérruhás pék, Charles Joughin, aki folyamatosan iszik. Ennek köszönhetően mintegy két órát bírt ki a jeges vízben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4312699379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása