Artúr filmélményei

Az ige (1955)

2015. augusztus 09. 16:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Dreyer, Carl Theodor
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Henrik Malberg, Emil Hass Christensen, Birgitte Federspiel

Megjelenés: 1955, Dánia
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/-uQEPjRog84
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ordet/movie-98283

Tartalom

Az öreg, vallásos Borgen három fiával él tanyáján: Johannes papnak készült, de Kirkegaard olvassása közben megőrült és Jézusnak hiszi magát; azzal ostorozza az embereket, hogy már nincs igazi hitük. Mikkel jó ember, de nincs hite. Van két lánya, felesége terhes. A harmadik fiú Anders, el akarja venni a szabó lányát. A szabó azonban egy másik felekezethez tartozik, nem hajlandó belemenni a házasságba, ahogy kezdetben Borgen sem, de a szabó visszautasítása miatt csorbát szenved büszkesége, és csakazértis össze akarja hozni a dolgot. Mikkel felesége rosszul lesz, elvetél és belehal. Mikkel összetörik, az öreg Borgen keserűen de elfogadja, hogy Isten adta, el is veheti őt, a szabó pedig égi jellnek gondolja a tragédiát, hogy neki van igaza. A ravatal mellett Borgen és a szabó kibékülnek, mindketten megerősödve saját hitükben, és beleegyeznek a házasságba. Ekkor az ép elméjét visszanyerő Johannes közbelép, és langymeleg hittel vádolja az embereket továbbra is. Hiszen ha igaz hitük lenne, imádkozhatnának a nő feltámadásáért is.

És gyakorlatilag erről is szól a film, azaz a hitről. Az egyes szereplők hite különböző erősségű, típusú. az igazi vakhit csak a bolond Johannesben és a kislányok gyermeki hitében van meg, a többiek a Mikkel felesége és az ateitsa-szerű orvos között terjedő skálán helyezkednek el.

Megvalósítás

A film lassú, nagyon. Nem vontatottan, de lassú. Sok a hosszú snitt, és a kamera olyan lassan mozog, hogy fel se tűnik, pedig állítólag mesterien van megoldva. A képek nem tűnnek érdekesnek, mindössze pár kompozícióban látni valamiféle utaló szándékot. Jellemző még a fehér és a fekete színek gyakori előfordulása, és nem csak azért mert fekete-fehér a film. :)

A film alapja Munk luteránus pásztor egy 1925-ben íródott színműve, ennek megfelelően a film színészei is meglehetősen bábszerűek, hasonlóan Aguirre, Isten haragjához, és fontosabb alakításuknál a mondanivalójuk tartalma. Mikkel felesége tökéletes nő, a fényt jelenti a tanyán, ezért jobban átéljük elvesztésének tragédiáját. A bolond Johannes beszéde lassú, szinte túlvilági, jól illik a karakterhez. Nem csak a színészek emlékeztetnek a színházra, de az egész környezet kamaraelőadásszerű. Dreyer, a rendező is saját színházában találkozott először a darabbal.

Élmény

Már foglalkoztunk Dreyerrel egy harminc évvel korábbi némafilmje, a Jeanne d'Arc szenvedései során, ezért kíváncsian vártam, milyen lesz ez a filmje. Nagyon hasonló, és nemcsak a keresztény tematikája miatt, de mindkét film hangulata komoran vallásos, bár nincs túlbonyolítva. Egyszerű téma, egyszerű megvalósítás, hangulatosan lassúan. Ha valakit jó időben talál el a tempója, azt hiszem magába szippantja a film.

Érdekességek

- Az alapmű szerző, Munk a német megszállás elleni ellenállás tagja volt. 1944-ben letartoztatták és másnap holtan találták.
- Az öreg Borgen karakterét még 1925-ben eleve az őt alakító színészre írta meg a szerző.
- A Mikkel feleségét alakító színésznő valóban terhes volt a forgatás alatt. Vetélési fájdalmainak hangjait a rendező a szüléskor rögzítette, azt kavarta a film jelenete alá.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4912699283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.06.08. 00:11:35

Ebben az esetben közel áll kettőnk álláspontja... Nekem is borzalmasan lassúnak tűnt... de az utolsó 5-6 perc méltó jutalmat ad annak, aki végigüli ezt a vontatott két órát...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.06.08. 07:14:14

@moodPedro: Majd nálad is szerepelni fog egy 1975-ös film, ami hasonlóan lassú és talán négy órás. Ennek ellenére feszülten lehet figyelni végig. Ezzel oda akarok kilyukadni, hogy nem tudom, hogy a filmtől vagy a pillanatnyi lelkiállapottól függ, de a tempó nem feltétlenül számít, egy gyorsabb, akciódús film is tud vontatott és unalmas lenni és egy ilyen minimális film is érdekfeszítő.

Sokszor pont az ilyen lassú vontatottság kell, hogy magába szippantson egy film. Azt hiszem itt nem unatkoztam, de nem is kapott el a film hangulata, én sajnos a lezárást sem éreztem katartikusnak.
süti beállítások módosítása