Artúr filmélményei

Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. (1975)

2015. augusztus 28. 21:02 - Liberális Artúr

Rendezte: Akerman, Chantal
Műfaj:
művész
Főbb szereplők:
Delphine Seyrig

Megjelenés: 1975, Belgium
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/YSRQ_oE-psg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/jeanne-dielman-1080-brusszel-kereskedo-utca-23-i-ii-jeanne-dielman-23-quai-du-commerce-1080-bruxelles/movie-1212

Tartalom

Jeanne (Delphine Seyrig) özvegy háziasszony, kamasz fiát egyedül neveli. Napjait a rutinszerű, kényszeres házimunka teszi ki, ám délutánonként egy-egy férfit is fogad némi jövedelemért. A film első napján minden a bejáratott rutin szerint halad, a második napra azonban kicsit kicsúszik kezéből az irányítás: leejt egy cipőkefét, és még a krumplit is túlfőzi. Harmadnapra tovább romlik a helyzet, a kávét is elrontja...

A kényszeres rendmánia és pontosan beosztott napi rutin alatt természetesen elfojtot szorongás lapul, amely a film végén kitör - de ha nem tört volna ki, akkor sem lett volna kevesebb a film. Hogy mi a szorongás oka, az nekem nem egyértelmű; a kritikák szerint a nők elnyomásáról van szó. Akárhogy is, Jeanne a belső bizonytalanságát a külső rendben találja meg, de amikor a film végén ez felborul, ő is borul vele együtt.

Megvalósítás

A kamera nem mozog sokat, néha ott is felejtődik, miközben a szereplő már elhagyta a jelenetet. A jelenetek pedig hosszúak, ha valamit csinálnak, azt láthatjuk végig. A csend szinte teljes.

Kevés a párbeszéd, és néha azok is érzelemmentesen eldarált szövegek, legalábbis Jeanne részéről mindenképpen. Ebben és a képi világában is emlékeztet A félelem megeszi a lelketre. A cselekmény nagy részét a házimunka teszi ki, de ez sem unalmas a film három és fél órás hossza ellenére. Miután megtanultuk az első napon a háziasszony rutinját, a második nap elrontott krumplis jelenete, akármennyire hülyén hagzik is, kifejezetten izgalmas.

Élmény

Tipikusan "egynek jó" film, a sajátos stílusa és a hozzá tökéletesen passzoló tartalom együttese ez egyszer érdekes is lehet, de a kettő külön más-más filmben újra nem működne. Talán Ozu somingeki filmjeivel rokonítható felszínesen, de itt számomra sokkal egyénibb tragédiának tűnt a történet, mint általánosabb társadalmi jelenségnek.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Delphine Seyrig (A burzsoázia diszkrét bája)
- A szomszédnő hangját maga a rendező, Akerman adja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9312699245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása