Artúr filmélményei

Sátántangó (1994)

2015. augusztus 31. 00:57 - Liberális Artúr

Rendezte: Tarr, Béla
Műfaj:
dráma, művész
Főbb szereplők:
Víg Mihály, Horváth Putyi, Lugossy László

Megjelenés: 1994, Magyarország
Hossz: kb. 7 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/eQ66STMnBt0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/satantango-satantango/movie-2179

Tartalom

Egy viharsarki faluban járunk, épp esedékes a maréknyi helybéli éves fizetése, amit ketten le akarnak nyúlni és elszökni vele. Számításukat keresztülhúzza, hogy úton van hozzájuk Irimiás, akitől mindenki nagyon tart. Irimiás nemrég szabadult a börtönből, és a hatóságok együttműködésre kötelezik. A faluban lakik még egy doktor (Peter Berling) is, aki szemmel tartja a falusiakat és jegyzetel. Amíg a felnőttek buliznak este, egyikük kislánya öngyilkos lesz. Ekkor érkezik meg Irimiás, aki kihasználva a bűntudattal teli gyászt, kiszedi a falusiak pénzét és új munkát ajánl nekik egy másik birtokon, miközben robbanóanyagot próbál a pénzből venni. A falusiak nem tudnak dönteni, hogy megbízhatnak-e benne vagy sem...

Elsőre nem mondtam volna meg, de a film témája elvileg a rend, illetve annak hiánya, ahogy a vezér nélkül maradt falu lezüllik. Irimiásban vakon megbíznak a tapasztalatuk ellenére is, és ő továbbra is becsapja őket, hiszen ő is csak egy felsőbb hatalom utasítására cselekszik (ami talán a szocialista diktatúrát jelenti, tekintettel a regény 1985-ös megjelenésére). Az öngyilkos kislány istenként bánik macskájával, az orvos mint értelmiségi pedig csak vegetál, megfigyel, de nem cselekszik. Mindezzel csak annyi a problémám, hogy egyrészt nem tudjuk, mikor játszódik a töténet, másrészt a karakterek annyira szimbolikusnak tűnnek, hogy nem tudom őket életszerűnek venni, és emiatt inkább jelképekben, filozófiai rendszerekben próbálnám a megoldást keresni, mintsem a konkrétan ábrázolt vezető nélküli tanácstalanságban.

Megvalósítás

A lehető legjobbkor került sorra a Jeanne Dielman, ugyanis ez a film hét órás, és hasonlóan az előbbi filmhez, valós időben mutat szinte mindent, nem elégszik meg utalásszerű cselekménnyel, hanem végig megmutatja azt, és még mint egy hangot, ki is tartja a képet az események végén. A film stílusa a Jeanne Dielman mellett még talán az Andrej Rubljovhoz hasonlít, ami szintén meglehetősen lassú film volt kevés vágással, kietlen, hideg tájjal. Amit nem szeretek, hogyha már egy film fekete-fehér, akkor élhetnének a fények és az árnyékok erejével, ahogy ezt tette az expresszionizmus és annak nyomán több film noir. Persze akkor nem biztos hogy a pusztulást láttuk volna a képeken. A zene tetszett, részben hozta a tangóharmónikás-fílinget, ugyanakkor mégis igényesebb, kifejező volt.

A film szerkezete érdekes: egyrészt a tangóét hivatott utázni a fellépítésével, másrészt azért is lett ennyire hosszú, mert kb. ennyi ideig tart elolvasni az alapjául szolgáló regényt. Nem véletlenül tartják ezt az egyik legjobban sikerült adaptációnak. Ugyancsak okosan kezeli a film az időt: több jelenetet viszontláthatunk egy másik karakter szemszögéből, amikor az ő története odaér. Emiatt aztán nem lehetünk biztosak sosem a mikorban, különösen miután a film utolsó jelenetében a doktor a film első szavait veti épp papírra, azaz egy véget nem érő körbe kerülünk. A karakterek hol természetesek voltak, hol túlságosan szócsőszerű bábok, mint a Vétlen Baltazárban

Élmény

Ahogy a Jeanne Dielman, ez se volt unalmas lassúsága és hossza ellenére sem. Tetszettek az összefolyó idősíkok, a filozofikus mondanivalóján pedig el lehet mélázni, de a képek nem voltak izgalmasak számomra, a sztori pedig a karakterek miatt nem tűnt nekem hihetőnek.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Peter Berling (Aguirre, isten haragja)
- A színészek több esetben tényleg részegek voltak.
- A 444 készített egy 5 perces összefoglaló GIF-et a filmről :D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4512699241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása